Vaticaan: 'Saramago was populistische extremist'

De krant L'Osservatore Romano, het officiële persorgaan van het Vaticaan, heeft de vorige vrijdag overleden Portugese schrijver José Saramago in een editoriaal een "populistische extremist" genoemd. De 87 jaar geworden Nobelprijswinnaar wordt  in het stuk vanwege zijn "antireligieuze ideologie" fel bekritiseerd. De schrijver van Memoriaal van het klooster wordt een "mens en intellectueel die geen metafysiek toeliet" genoemd. "Tot op het einde zat hij met een onaantastbaar vertrouwen in het historisch materialisme en dus in het marxisme geblokkeerd," aldus het dagblad. Zo wakkert eeuwige relschopper Saramago van aan gene zijde de aloude vete tussen marxisten en religieuzen nog aan.

In Portugal wordt ondertussen verbolgen gereageerd dat de rechtse president Anibal Cavaco Silva het niet nodig achtte zijn vakantie te onderbreken voor de rouwplechtigheid voor de schrijver. Cavaco Silva was eerste minister van Portugal in 1993, toen de regering Saramago schrapte van een nominatielijst voor de Europese Literatuurprijs. Aanleiding was het veel gecontesteerde boek van Saramago, Het evangelie volgens Jezus Christus, dat Cavaco Silva bestempelde als een "aanval op het Portugese religieuze erfgoed". Het was genoeg voor Saramago om in een zelfgekozen ballingschap naar het Spaanse eiland Lanzarote te trekken, waar hij vorige week dus overleed. Ook over andere boeken van de Nobelprijswinnaar ontstonden geregeld polemieken. Zie onder meer Yahoo.

Tags: Polemiek, Nobelprijs
Geplaatst door Hans Cottyn op 21-06-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening