41ste Poetry International over relatie tussen poëzie en proza

Van vrijdag 11 tot 18 juni verzamelen dichters uit alle windstreken voor het intussen 41e Poetry International Festival te Rotterdam. Festivalthema is de relatie tussen poëzie en proza, een brandende kwestie die onlangs nog ontvlamde bij de uitreiking van de Ida Gerhardtprijs aan Alfred Schaffer. Extra aandacht gaat ook naar de Verenigde Staten; een aantal belangrijke Amerikaanse dichters zoals Michael Palmer en Christian Hawkey nemen deel en op het indrukwekkende Poetry International Web komt een Amerikaans luik. Het festival focust ook op twee nieuwe vertalingen van John Updike. Naast toneel, van de Noorse auteur en dichter Jon Fosse, muziek, hoorspelen, filmvertoningen - met o.a. een documentaire over Wislawa Szymborska - debatten en digitale projecten blijven de poëzievoordrachten de kern van het gebeuren. Bij de grote schare dichters die voor het voetlicht treden, vinden we namen als Erik Spinoy, Tomas Lieske, de Poolse Ewa Lipska, Antonio Gamoneda uit Spanje en de Ier Thomas McCarthy. De organisator is zoals de twee voorgaande jaren overtuigd van de overredingskracht van het gebodene en huldigt opnieuw het "entree naar eigen waardering"-principe: u bepaalt achteraf wat u betaalt. Naar goede gewoonte is het festival ook op het net bijzonder actief. Op de festivalblog kan u nu al de totstandkoming van bepaalde projecten volgen en na afloop wordt ook Poetry International Web verder met beeld- en audiomateriaal gestoffeerd. Voor een kritische reflectie op het gebeuren, kunt u nu al terecht bij Erik Linder op de site van De Groene.

Tags: Poëzie, Literaire evenementen
Geplaatst door Johan Eeckhout op 04-06-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening