Egyptische klacht tegen 'obscene verhalen' Duizend en Eén Nacht verworpen

In Egypte wordt geen gevolg gegeven aan een klacht van islamistische moslim-fundamentalisten die de verhalen van Duizend en Eén Nacht wilden verbieden. Enkele Egyp-tische advocaten hadden in opdracht van moslim-fundamentalisten een klacht ingediend tegen de verhalen uit Duizend en Eén Nacht, omdat ze ze als obsceen beschouwen en "aanzetten tot de zonde" (zie ons vorige bericht). Procureur-generaal Abdel-Meguid Mahmoed heeft de klacht zonder gevolg geklasseerd. Hij opperde dat de klassieke verhalen al eeuwen zonder problemen worden gepubliceerd en als inspiratie hebben gediend voor talloze kunstenaars. Voorts zei hij dat de eisers niets nieuws hadden aangebracht tegenover een vonnis uit 1985, dat de publicatie van het meesterwerk had toegestaan.

De demarche had eerder het protest opgeroepen van het hoofd van de Egyptische schrijversbond, die de aanklacht beschouwde als "een aanslag op het erfgoed": "Wie ons patrimonium wil vernietigen, handelt op dezelfde wijze als de taliban toen ze de beelden van Boeddha vernietigden", zei Mohammed Salmawy. Prompt diende hij en zijn organisatie ook een klacht in. "Het is tijd om van een defensieve positie over te gaan tot de aanval."

De nieuwe editie van de Duizend en Eén Nacht is in Egypte verschenen bij een overheidsorganisme dat eerder al kritische oprispingen uit moslimhoek ontving voor zijn publicaties. In 2003 werd het hoofd van de dienst weggestuurd door de minister van Cultuur, na de publicatie van drie door moslimfundamentalisten als obsceen betitelde romans. Zie ook AFP en De Standaard. (Beeld: een Russische poster van 1001 Nacht - wikicommons)

Tags: Wereldliteratuur, Censuur, Polemiek, Politiek
Geplaatst door Hans Cottyn op 09-06-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening