Brits-Amerikaanse schrijver Christopher Hitchens heeft kanker

De vooraanstaande Brits-Amerikaanse auteur en polemist Christopher Hitchens (°1949) is gediagnosticeerd met slokdarmkanker. Hij kondigde aan dat hij de tournee ter promotie van zijn memoires met onmiddellijke ingang stopzet. Voormalige kettingroker en stevige drinker Hitchens moet, aldus The Guardian, chemotherapie ondergaan.

Zijn Amerikaanse uitgever Twelve meldde het nieuws in een persbericht en drong erop aan dat de privacy van de auteur ten volle gerespecteerd wordt.

Hitchens was op tournee om zijn geruchtmakende memoires Hitch-22 armslag te geven, wat aardig lukte. Het boek prijkt al geruime tijd op de bestsellerlijsten.

In Hitch-22 evoceert essayist en dwarsligger Hitchens zijn vriendschappen met Salman Rushdie en Martin Amis en zijn intellectuele parcours, maar schrijft hij ook over het Midden-Oosten of Zimbabwe en zijn ervaringen als politiek activist. Christopher Hitchens vertolkte uitgesproken atheïstische standpunten in zijn boek God is Not Great, waarin hij de maat nam van de drie grote wereldgodsdiensten. Naam maakte hij voordien al met een boek over Orwell. Hitchens staat er ook voor bekend regelmatig vooraanstaande publieke figuren te schofferen. In april kwam de radde tong nog in het nieuws met zijn voornemen om, samen met Richard Dawkins, paus Benedictus XVI tijdens zijn bezoek aan Groot-Brittannië te laten arresteren vanwege "misdaden tegen de mensheid."

Hitchens verwierf in 2007 eveneens het Amerikaanse burgerschap en woont en werkt in Washington. Zie dit interview met Hitchens op het Hay-on-Wyefestival en dit profiel in The Washington Post dat weinig aan de verbeelding overlaat. Lees hier ook de recensie van Blake Morrison over Hitch-22.

Tags: Britse literatuur, Polemiek
Geplaatst door Dirk Leyman op 01-07-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening