Portugese Playboy eert José Saramago met stoeiende Jezus Christus

In Portugal heeft het bloot- en reportageblad Playboy op een onorthodoxe en provocerende manier hulde gebracht aan de onlangs overleden Portugese schrijver en Nobelprijswinnaar José Saramago. Op de cover van het julinummer van het magazine knielt Jezus Christus neer naast een topless model, terwijl hij verder in het blad in de weer is met een lesbisch koppel en een prostituee. De foto's zijn bedoeld als hommage aan Saramago en verwijzen naar zijn destijds geruchtmakende roman Het evangelie volgens Jezus Christus (1991). In dat boek maakte Saramago gewag van een liefdesrelatie tussen Jezus en Maria Magdalena, wat hem op censuur kwam te staan. Zijn verhouding met Portugal raakte er danig door verstoord en hij ging in Lanzarote wonen. Op de coverfoto van Playboy Portugal staat aan het hoofdeind van het bed de titel van het boek in hout gekerfd.

De foto's zorgen voor heel wat stennis in het katholieke Portugal én bij het hoofdkantoor van Playboy, dat de publicatie "onwaardig" noemt. Een woordvoerder van Playboy zegt dat ze de cover nooit heeft gezien noch goedgekeurd. Intussen zouden de exemplaren van het nummer uit de schappen zijn gehaald. Playboy USA heeft ook de samenwerking met zijn Portugese regionale uitgever opgezegd. Ook kenners van het oeuvre van Saramago vinden de ode smakeloos en kitscherig. Zie onder meer de berichtgeving in Elsevier, Gawker en bij The First Post.

Tags: Polemiek, Wereldliteratuur, Nobelprijs
Geplaatst door Dirk Leyman op 11-07-2010
Verwante berichten
Reacties

Frestacom, de uitgever van Playboy in Portugal, zegt dat ze nog niet zijn gecontacteerd door het hoofdkantoor. En ze ontkennen dus het einde van Playboy Portugal. Meer info: http://www.ionline.pt/conteudo/68430-playboy-empresa-mae-nao-pode-fechar-revista-portuguesa

geplaatst door Sérgio do Carmo op zondag 11 juli 2010 om 13u28
Geef uw mening