‘Onafgewerkt vierde Millennium-boek gesitueerd in Canada'

Het gonst opnieuw omtrent een mogelijk postuum vierde deel in de immens succesrijke Millennium-serie van de Zweedse auteur Stieg Larsson (1954-2004). John-Henri Holmberg, een nauwe vriend van Larsson, heeft aan Associated Press details vrijgegeven over de inhoud van het onafgewerkt gebleven boek, waarin Lisbeth Salander en Mikael Blomkvist wederom hun opwachting zouden maken, meldt The Huffington Post.
Holmberg speelde een e-mail van Larsson door aan Associated Press, die hij een maand voor zijn plotse dood in november 2004 van de schrijver had ontvangen. Daarin stelt Larsson dat hij de plot van het vierde deel situeert in een verlaten Canadees gebied: "De plot is gesitueerd 120 kilometer ten noorden van Sachs Harbour, nabij Banks Island in de maand september", zo schreef hij. "Weet je dat er amper 134 mensen leven in Sachs Harbour en dat hun enige contact met de buitenwereld een postvliegtuig is dat twee keer per week landt, als het weer dat toelaat. Maar er zijn 48.000 muskusossen en tachtig verschillende soorten wilde bloemen die bloeien in de eerste weken van juli, en er zijn 1.500 ijsberen." Larsson had volgens zijn synopsis 440 pagina's vooropgesteld.
Holmberg, die Larsson leerde kennen op een sciencefictioncongres in 1970, is een van de twee personen die meer licht kunnen werpen op de inhoud van het manuscript. De andere is Eva Gabrielsson, die 32 jaar lang de partner was van Larsson. Zij gaf onlangs het bestaan toe van het onafgewerkte vierde deel. Ze maakte echter gewag van 200 pagina's. Later trok ze die beweringen weer in. Maar Holmberg vermoedt dat er voldoende mogelijkheden bestaan om het manuscript toch af te werken, met name door Gabrielsson, die immers ook haar steentje bijdroeg aan de eerste drie delen van de Millennium-trilogie. "Maar het moet dan wel snel gebeuren", zegt Holmberg in The Huffington Post. "Anders dreigt het een historisch curiosum te worden, zoals The Mystery of Edwin Drood". Hij alludeerde daarmee op het fameuze onvoltooide manuscript van Charles Dickens uit 1870, waar nogal wat auteurs na zijn dood hun tanden op stukbeten.
De Millennium-trilogie vormt de inzet van een aanslepend juridisch conflict tussen Gabrielsson en de wettige erfgenamen, zijn vader Erland en broer Joakim. Gabrielsson wil het vierde boek niet laten finaliseren of uitgeven, vooraleer ze de rechten op het gehele oeuvre heeft verworven. Die zijn in het bezit van de vader en de broer, ondanks het feit dat Gabrielsson ze op haar computer heeft staan. Omdat Larsson en Gabrielsson nimmer huwden en Larsson nooit een nalatenschap opstelde, zijn de rechten volgens het Zweedse recht automatisch terechtgekomen bij Erland en Joakim, en daarmee ook het bijbehorende fortuin. Wereldwijd zijn intussen 30 miljoen exemplaren van de Millennium-trilogie verkocht.

Tags: Polemiek
Geplaatst door Dirk Leyman op 15-07-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening