Historicus Orlando Figes betaalt schadevergoeding na fake recensies

De vooraanstaande Britse Oost-Europahistoricus Orlando Figes betaalt een schadevergoeding en de gerechtskosten na de wel zeer smadelijke zaak waarin hij onder een valse naam negatieve recensies publiceerde over boeken van collega-historici, zo meldt The Independent.

Figes moest afgelopen april bekennen dat hij zelf de auteur was van afwijzende commentaren die op Amazon waren geplaatst over historische boeken met betrekking tot Oost-Europese onderwerpen. Eerst had Figes ontkend ook maar iets met deze kraakrecensies te maken te hebben, daarna dreigde hij met een rechtszaak tegen degenen die beweerden van wel, even later vertelde zijn advocaat dat de vrouw van Figes, Stephanie Palmer, verantwoordelijk was voor de teksten. En uiteindelijk bleek dat het de gelauwerde Figes zelf was die zijn collega's onder de mat probeerde te vegen.

De 50-jarige professor aan het Birkbeck College, University of London, heeft er nu mee ingestemd dat hij een forse schadevergoeding zal betalen aan de collega's wiens boeken hij door het slijk haalde. Ook de kosten van de rechtszaken die de andere historici tegen Figes aanspanden, zal hij betalen. In een mededeling biedt hij ook zijn verontschuldigingen aan. Sinds het voorval is Figes niet meer komen opdagen aan de University of London. Officieel is hij met ziekteverlof. Het nieuwe boek van Figes, Crimea: The Last Crusade, blijft wel aangekondigd voor het komende najaar. Zie ons vorige bericht.

Tags: Polemiek
Geplaatst door Hans Cottyn op 18-07-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening