Misdaadauteur Jac. Toes verliest zaak tegen Nederlands Letterenfonds

De Nederlandse misdaadauteur Jac. Toes, winnaar van de Gouden Strop in 1998, heeft zijn rechtszaak verloren die hij tegen het Nederlands Letterenfonds had aangespannen. Toes is op alle punten in het ongelijk gesteld, zo meldt het Spanningsblog, maar hij overweegt in beroep te gaan.

Toes was vertoornd omdat het Fonds de subsidieaanvragen van misdaadauteurs steevast van tafel veegde en wou nu juridisch zijn gram halen (zie ons eerder bericht). Gesteund door de Stichting Rechtshulp Auteurs en uitgeverij De Geus trok de auteur ten strijde tegen het fonds met als concrete aanleiding het weigeren van een werkbeurs voor het schrijven van Het leugenarchief (2009). De commissie bekeek hiervoor het vorige werk Kunst zonder genade (2008) en trof hierin "geen literaire kwaliteit", al bestempelde ze het werk wel als "geslaagd in zijn genre." Maar, stelde Toes toen, de Nederlandstalige misdaadliteratuur heeft in de laatste twintig jaar een enorme kwalitatieve opmars gemaakt. "Het Fonds gaat daar volledig aan voorbij."

De bestuursrechter in Arnhem is nu van oordeel dat het Letterenfonds "in redelijkheid" de door Toes aangevraagde werkbeurs heeft kunnen weigeren. Volgens Toes is de rechtbank niet ingegaan op inhoudelijke argumenten: "Er wordt geen enkel vraagteken gesteld bij de (schijn van) belangenverstrengeling van twee beoordelaars (samen goed voor minimaal 120.000 euro subsidie in de laatste jaren). Er is geen enkele twijfel bij het afwijzen van de inhoudelijk sterke contra-expertise van Gert Jan de Vries en wat me hogelijk verbaast is het afwijzen van mijn bezwaren tegen de interne beroepsprocedure: het Fonds hoeft niet te antwoorden op gedetailleerde tegenargumenten." Toes drong tijdens het proces nog aan op een subcommissie binnen het Letterenfonds, die aanvragen inzake misdaadromans apart zou kunnen beoordelen. Maar dat stuitte op een njet. Toes smaalt dat het Letterenfonds van de rechtbank alle mogelijkheden mag benutten "om haar eigen elitair-literaire koers te vervolgen." Wellicht gaat hij in beroep bij de Raad van State.  

Tags: Polemiek, Letterenbeleid
Geplaatst door Dirk Leyman op 17-07-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening