Dichter Jevgeni Jevtoesjenko schenkt huismuseum aan Russische staat

De Russische dichter Jevgeni Jevtoesjenko (77) heeft zijn datsja in de buurt van Moskou aan de Russische staat geschonken, zo meldt Radio Nederland Wereldomroep. Hij wil dat er een museum van gemaakt wordt. Jevtoesjenko deed afstand van zijn buitenhuis, met inbegrip van de waardevolle kunstcollectie, die onder meer schilderijen van Pablo Picasso bevat. "Men moet deze dingen die ook een geestelijke waarde vertegenwoordigen niet voor de mensen verbergen", aldus Jevtoesjenko in Russische media. Het twee verdiepingen tellende huis is gevestigd in de schrijverskolonie Peredelkino, waar zich wel meer huismusea bevinden, waaronder dat van schrijver Boris Pasternak.

Jevtoesjenko geldt als laatste levende klassieker uit de Sovjetliteratuur. Hij werd bekend met het gedicht Babi Jar (1962), waarin hij ten strijde trekt tegen antisemitisme en de onwil van de Sovjetautoriteiten om het afslachten van Joden in Kiev te herdenken. Het werd later op muziek gezet door Sjostakovitsj.

Lezingen van de dichter konden in zijn glorieperiode moeiteloos voetbalstadions vol laten lopen. Hij beleefde zijn triomfperiode tijdens de jaren vijftig en zestig. Hij had regelmatig aanvaringen met de Russische autoriteiten, maar werd telkens gerehabiliteerd. Jevtoesjenko doceert poëzie aan de universiteiten van Moskou en Tulsa in de VS.

Tags: Poëzie, Russische literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 20-07-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening