Turkse schrijver Mehmet Güler veroordeeld voor uitspraken van zijn personages

De Turkse schrijver Mehmet Güler is in Istanboel veroordeeld tot vijftien maanden gevangenisstraf. De rechter was van oordeel dat de karakters in zijn boek Beslissingen moeilijker dan de dood (Ölümden Zor Kararlar) propaganda maken voor de Koerdische PKK, zo meldt de Turkse krant Hürriyet. Güler (links op de foto) gaat in beroep tegen de beslissing en krijgt daarbij de steun van diverse mensenrechtenorganisaties, waaronder de PEN. Zolang blijft hij ook op vrije voeten. "Indien ze mijn roman écht gelezen hadden, zouden ze me niet veroordeeld hebben", zei Güler. "Want dan zouden ze er de vredesboodschap in ontdekt hebben." 

Het boek Ölümden Zor Kararlar werd vorig jaar uitgegeven door Ragip Zarakolu (rechts op de foto), mensenrechtenactivist en uitgever. Hij krijgt al sinds de jaren zeventig te maken met processen en gevangenisstraffen vanwege zijn uitgeefbeleid, dat de Turkse overheid onwelgevallig is. Zarakolu brengt bij Belge International Publishing House werken uit over minderheden en mensenrechten in Turkije. Hij stond dit keer ook terecht, maar is nu vrijgesproken.

Het boek van Güler werd na verschijning spoedig uit de handel genomen. De rechtszaak kende een grillig verloop. In november 2009 zag een rechter eerst nog af van vervolging, een andere rechter draaide die beslissing in maart 2010 terug. En de openbaar aanklager had vreemd genoeg de vrijspraak geëist.

Beslissingen moeilijker dan de dood handelt over de strijd tussen links en rechts in het Turkije van de jaren zeventig van de 20ste eeuw en over jonge Koerden die zich verzetten tegen de Turkse staat, in de gevangenis belanden en daar gemarteld worden. Güler zat eerder al vijftien jaar in de cel omdat hij propaganda voor de PKK zou hebben gemaakt. Maar hijzelf gaat ervan uit dat hij werd vastgehouden omdat hij vrienden had die lid waren van verboden organisaties.

Eerder al spande de Turkse staat processen aan tegen bekendere Turkse auteurs als Elif Shafak, vanwege bepaalde uitspraken van hun personages. Maar Shafak liep uiteindelijk geen veroordeling op. Zie ook Trouw.

Tags: Censuur, Polemiek, Wereldliteratuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 02-07-2010 om 09:00
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening