Nigeriaanse Nobelprijswinnaar Wole Soyinka richt oppositiepartij op

De Nigeriaanse Nobelprijswinnaar Wole Soyinka gaat een politieke partij oprichten, zo melden NRC Handelsblad en Literatuurplein. De auteur, dichter en toneelschrijver ontving in 1986 als eerste Afrikaan de Nobelprijs voor Literatuur.

Soyinka, die bekendstaat voor zijn politieke stellingnames, hoopt met zijn Democratisch Front voor Volksfederatie de "progressieve krachten" samen te brengen voor de verkiezingen in Nigeria begin volgend jaar. Op 25 september houdt de partij haar eerste congres. Zijn doelstelling is de regerende People's Democratic Party van de macht te stoten. Want, zo zegt Soyinka, de huidige machthebbers in Nigeria verkwanselen de olierijkdom terwijl veel inwoners de meest elementaire bestaansmiddelen ontberen.

Soyinka lanceerde zijn plan tijdens een lezing in Lagos, die plaatsvond ter ere van zijn 76ste verjaardag. "Mijn generatie heeft de natie in de steek gelaten", zo sprak hij zijn overwegend jonge publiek toe. Hij riep Nigerianen op om zich bij de partij aan te sluiten.

Soyinka bekocht zijn politiek engagement en zijn verzet tegen de dictatuur, mensenrechtenovertredingen en corruptiepraktijken herhaaldelijk met gevangenisstraffen. Zijn oordelen over de oorlog in Biafra en over verkiezingscorruptie zorgden er bijvoorbeeld voor dat hij tussen 1967 en 1969 in de gevangenis belandde, waar hij zelfs ternauwernood aan executie ontsnapte. In 1993 werd Soyinka, die lange tijd in Amerika aan universiteiten lesgaf en in ballingschap ging in Groot-Brittannië, door het regime van Sani Abacha zelfs op de dodenlijst geplaatst. Toen hij zes jaar geleden bij een demonstratie in Lagos werd gearresteerd, was zijn ster als Nobelprijswinnaar al zo gerezen dat de politie hem later haar verontschuldigingen aanbood.

Tags: Polemiek, Politiek, Nobelprijs
Geplaatst door Dirk Leyman op 21-07-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening