Rechter: 'Kafka-archieven moeten openbaar worden gemaakt'

Een rechter in Israël heeft beslist dat de details van de tot nu toe onbekende Kafkadocumenten openbaar moeten worden gemaakt, zo meldt The Guardian, in een nieuwe aflevering in de saga. De veelbesproken Kafka-papieren zaten in de nalatenschap van Esther Hoffe, de secretaresse van Max Brod, die na de dood van Kafka naliet Kafka's romans en verhalen te vernietigen. Brod nam de papieren mee naar Israël en bleven tot voor kort in het bezit van Hoffe, wier dochters nu om onduidelijke redenen de publicatie van de documenten proberen te verhinderen.

Eva Hoffe en Ruti Wisler, de ook al bejaarde dochters van Brods secretaresse, spanden een zaak aan bij de burgerlijke rechtbank omdat ze vreesden dan de publicatie van de archieven "hun privacy en waardigheid kan schenden". Volgens de Israëlische krant Haaretz bevatten de papieren op zijn minst een ongepubliceerd kort verhaal van Kafka. Wat er zich in de dozen bevindt, zal allicht een dezer bekend worden gemaakt. De nationale bibliotheek van Israël is alvast verheugd. In een mededeling zei de instelling dat ze "verheugd was dat de laatste wil van Max Brod eindelijk zal worden uitgevoerd". Zie onze vorige berichten over de zaak.

Tags: Duitse literatuur, Polemiek, Klassiekers
Geplaatst door Hans Cottyn op 22-07-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening