Papierman(d) - aflevering 92

Kort boekennieuws van allerlei allooi en literaire links sans limites.

 

°°Het juiste boek voor de juiste persoon aanraden is een te delicate bezigheid om over te laten aan commerciële e-robots, zegt Laura Miller in Salon.com: 'The fine art of recommending books'

°°De literaire referenties van de gewiekste tv-serie Mad Men, in The New Yorker. Natasha Vargas-Cooper schreef er een boek over: Mad Men Unbuttoned.

°°Worden bibliotheken dan toch weer hip? Volgens NPR wel: 'Why The Next Big Pop-Culture Wave after Cupcakes Might be Libraries.'

°°Bibliotheekpas en bankkaart, zoek de zeven verschillen: De opkomst van de Rabobieb op NRC Boeken.

°°De dunne lijn tussen boekenliefde en boekenroof, volgens Theodore Dalrymple in The Telegraph, naar aanleiding van de William Jacques-zaak: The love of the high-end heist.

°°By the way: Durham University doet een oproep om zijn gestolen boeken terug te krijgen, waaronder de Shakespeare Folio, zie BBC News.

°°De Amazon-deal van literair agent Andrew Wylie (zie hier) veroorzaakt weerstand, consternatie en protest, zie The Guardian.

°°Nobelprijswinnaar Günter Grass zegt dat Polen er moet mee ophouden zich te wentelen in een slachtofferrol, in een interview met Deutsche Welle.

°°Elektronische mijlpaal van 1 miljoen verkochte e-boeken gerond door Stieg Larssons Millennium-trilogie, zie Yahoo News.

°°Het Deepwater Horizon-oliedebacle verwekt ook een stroom aan in olie gedrenkte boeken, zie The New York Times.

°°Gustave Flaubert vereerd met een Dictionnaire Flaubert, met talloze ingangen tot zijn oeuvre, zie Le Nouvel Observateur: 'Dans Flaubert, tout est bon.' 

°°In de aanloop naar zijn op 8 september te verschijnen nieuwe roman: Michel Houellebecq, van slome informaticus tot succesvol schrijvende homo provocatus, het parcours van de aartspessimist in L'Express.

 

°°Vijftien Franse pockets om 'naar het strand' mee te sjouwen, zie Le Point.

°°Vladimir Nabokov und kein ende,  zie Slate.

°°Dirk-Jan Arensman in Het Parool over Eigen gebrek van Thomas Pynchon: "Een kruising tussen een overstuurde, van hasjdampen doortrokken hommage aan het werk van Raymond Chandler of Dashiell Hammett en een melige screwball-komedie."

°°De longlist van The Dylan Thomas Prize is bekendgemaakt.

°°Voormalig Amerikaanse Poet Laureate Billy Collins keek vreemd op toen hij zijn recentste bundel Ballistics op een Kindle downloadde. De e-reader gaf zijn gedichten helemaal niet weer zoals het hoort; het laatste woord van een regel was op de volgende regel links terechtgekomen "which screws everything up", klaagde hij in een artikel van de San Francisco Chronicle. Uitgevers blijken ook zeer terughoudend om poëzie als e-books te publiceren: van Sylvia Plath, W. H. Auden, Robert Lowell en Charles Simic is nog geen werk in elektronische vorm beschikbaar. In een reactie stelt Amazon voortdurend te werken aan het verbeteren van de Kindle, ook qua poëzie-leeservaring.

°°"Alsof een vermoeden van engagement tegenwoordig alle harten sneller doet slaan, prijst hij het ‘verlangen naar maatschappelijke verandering' aan als rode draad van deze ‘superbe roman'. Dat Penny dat van meet af aan nadrukkelijk ontkent, maakt verder niet uit, want als populaire jongen vind je wat je vindt. Vluchtigheid is je eer en aanwezigheid is alles": Matthijs De Ridder neemt in zijn recensie de gelegenheid te baat om de maat te nemen van SdL-boekbespreker Mark Cloostermans op De Reactor, in een stuk over Opnieuw en opnieuw en opnieuw van Joost Vandecasteele

Verwante berichten
Reacties

Sdl?

geplaatst door PN op zondag 25 juli 2010 om 23u01
Geef uw mening