Geloofd en geprezen # 35

Alweer een korf prijzen, bevorderingen en laureaten, het houdt niet op:

°°De belangrijkste Italiaanse literatuurprijs Premio Strega is toegekend aan Antonio Pennacchi (foto) met zijn roman Canale Mussolini, zie de berichtgeving bij de Corrierre della Serra. In mei 2011 zal de Nederlandse vertaling bij De Bezige Bij verschijnen. Mussolinikanaal is een epische roman die het verhaal vertelt van drie generaties van de familie Peruzzi tegen de achtergrond van het fascistische Italië van de eerste helft van de twintigste eeuw. Twee jaar geleden won Paolo Giordano de Premio Strega met De eenzaamheid van de priemgetallen.

 

°°De Johannes Vermeer Prijs (de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten) gaat dit jaar naar Alex van Warmerdam. De prijs is in 2008 door de regering ingesteld om uitzonderlijk artistiek talent te eren en verder te stimuleren. Van Warmerdam is naast filmer ook auteur, acteur, theatermaker en beeldend kunstenaar. De jury looft Alex van Warmerdam "vanwege zijn vasthoudende perfectionisme en nimmer aflatende energie, zijn onconventionele manier van werken, zijn onnavolgbare kijk op de Nederlandse cultuur en zijn manier om sociale verhoudingen op indringende, maar toch vaak ook ironische manier op scherp te zetten."

 

°°De begerenswaardige Britse Samuel Johnson Prize voor non-fictie gaat naar Barbara Demick voor haar boek Nothing to Envy, "zeer, zeer leesbare" non-fictie over het dagelijkse leven van de Noord-Koreanen, zie The Guardian.

 

°°De nieuwe Amerikaanse Poet Laureate wordt de 82-jarige dichter W.S. Merwin, een voormalig winnaar van de Pulitzer Prize for Poetry, "een onvermijdelijke keuze", volgens sommigen - zie The New York Times. Zijn officiële titel is eigenlijk een mondvol: Poet Laureate Consultant in Poetry to the Library of Congress. Hij ontvangt een jaarlijks stipendium van 35.000 dollar en vertegenwoordigt de natie op poëzievlak. Merwin volgt Kay Ryan op.

 

°°Dichter Philip Gross krijgt nu ook de Wales Book of the Year Award, nadat hij eerder al de T.S. Eliotprize ontving. (Guardian)

Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening