Kunstenfestival Watou zet dit jaar vier curatoren in

Na het vertrek van Gwy Mandelinck nam Watou vorig jaar als Kunstenfestival een nieuwe start. Voor Watou 2010 Tussen Taal en Beeld/Verzamelde Verhalen 2 werkt intendant Jan Moeyaert samen met niet minder dan 4 curatoren, die een mix van beeldende kunst, literatuur en poëzie serveren.

Oscar van den Boogaard herdoopte het Blauwhuys tot kijkhuis, stak het in een roze kleur en hertaalde zijn eigen zomerdagboek Inspiration Point naar Watou. Voor het vroegere rusthuis selecteerde Joost Declercq werk van o.a. Honoré d'O, Aukje Koks en dichteres Inge Braeckman.

Curator Jan Van Woensel bracht de kunsttento Past In Present onder in het klooster, het parochiehuisje en elders. In het gemeentehuis koppelt Christophe De Jaeger de poëzie van Mark Insingel aan computerkunst van Peter Beyls. Net als vorig jaar selecteerde Willy Tibergien, directeur van het Gentse Poëziecentrum, de poëzie. Op wandel tussen de locaties doet de bezoeker er goed aan zijn blik niet enkel over het geroemde Watouse landschap te laten glijden. Her en der liggen 31 trottoirgedichten waarop o.a. light-verse van Herman Van Veen, een gedicht van Jules Deelder en de onvermijdelijke haiku van Herman Van Rompuy. Voor de verticale poëziebeleving zorgen 12 totemgedichten verspreid over het parcours met werk van gecanoniseerde dichters als Roland Jooris, Gerrit Kouwenaar, Dirk van Bastelaere en Menno Wigman. Recent afgestudeerden uit de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Gent tonen in 12 strandcabines beeldend werk telkens in dialoog met één gedicht; poëzie van o.a Ingeborg Bachmann, Cesare Pavese en Rainer Maria Rilke. Rinus Van de Velde verstript leven en werk van de Russiche futurist Vladimir Majakovski tot een graphic novel, uitgewerkt op de keldermuren van de brouwerij. Elders schalt Nu nog van Hugo Claus door de luidsprekers, in de stallingen en koterijen van Grensland stoot je op een documentaire over Rutger Kopland en huist een Literaire Slowfoodruimte met literatuur geselecteerd door Friedl' Lesage en Josse De Pauw.

In de weekends zorgt extra programmatie voor meer animo: op de agenda onder meer Serge van Duijnhoven als dj met Dichters dansen niet, een theaterperformance van het RITS rond The Waste Land van T.S. Eliot en een Vlaams-Nederlandse Poetry Slam met 12 dichters gedirigeerd door Stijn Vranken.

Tags: Literaire evenementen, Poëzie
Geplaatst door Johan Eeckhout op 05-07-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening