Leo Vroman is winnaar van vijfjaarlijkse poëzieprijs KANTL

De Nederlandse dichter-bioloog Leo Vroman krijgt de vijfjaarlijkse prijs voor poëzie van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL). De prijs (periode 2005-2009) heeft een waarde van 6.250 euro en wordt aan Vroman toegekend voor zijn bundel Soms is alles eeuwig. De uitreiking heeft plaats in Gent op woensdag 20 oktober 2010. Vroman, die intussen 95 jaar is en in de Verenigde Staten woont, schreef met Soms is alles eeuwig "een vaak indrukwekkend en toch relativerend scenario voor zijn eigen dood. Maar er wordt niet geweeklaagd", aldus de jury. "Als dichter-bioloog beschrijft hij al wat hij ontdekt met een bijna fysiologische verwondering." De jury, onder voorzitterschap van Gwij Mandelinck, waardeerde ook de manier "waarop hij, het klassieke vers hanterend, zich ook wispelturige taalstructuren, verbale nonchalance en een springerig ritme permitteert." Leo Vroman is de tweede laureaat van de KANTL-poëzieprijs, na Gerrit Kouwenaar in 2005. Genomineerd waren ook bundels van Piet Gerbrandy, Erik Spinoy, Charles Ducal en Rutger Kopland.

Tags: Literaire prijzen, Poëzie, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 07-07-2010
Verwante berichten
Reacties

Met zjn 95 jaren lijkt Leo Vroman onverwoestbaar, ook in zijn werk. Nog steeds. Ongelooflijk. De geldprijs voor zijn bundel 'Soms is alles eeuwig' is hem van harte gegund.

geplaatst door Jan Bruens op zondag 18 juli 2010 om 20u33
Geef uw mening