'Le Petit Prince' herleeft multimediaal in 2011

Het poëtische en sprookjesachtige verhaal Le petit prince (1943), beroemdste werkstuk van de Franse schrijver-piloot Antoine de Saint-Exupéry, zal volgend jaar niet uit boekhandel, bioscoop en beeldbuis weg te branden zijn. De maatschappij die de rechten beheert op het oeuvre van Saint-Exupéry heeft voor 2011 spectaculaire plannen aangekondigd met het iconische buitenaardse prinsje, dat generatie op generatie aan de borst wordt gedrukt.
In eerste instantie komt er een 52-delige animatieserie, waarin ook nieuwe avonturen van het blonde jongetje zitten verwerkt. Verder is een videogame gepland van Le petit prince, evenals een tentoonstelling. De Franse uitgeverij Gallimard heeft liefst een 100-tal titels in de koker zitten die rechtstreeks of onrechtstreeks met Saint-Exupéry gelinkt zijn en gooit die volgend jaar op de markt. Klap op de vuurpijl moet evenwel een nieuwe animatie 3D-film worden van de hand van Aton Soumache en Dimitri Rassam, die het oorspronkelijke verhaal weer tot leven wekt.
Volgens Olivier d'Agay, die de Stichting Saint-Exupéry runt, is het de bedoeling om De kleine prins in de geesten van "de kinderen van de 21ste eeuw" te verankeren. "De Saint-Exupéry schreef het boek oorspronkelijk voor volwassenen. We willen kinderen van nu in contact brengen met De kleine prins via nieuwe media", zegt hij in The Observer. In de verse avonturen zullen ook kwesties als de leefbaarheid van de aarde en duurzaamheid worden aangekaart, verzekert D'Agay, bijvoorbeeld wanneer de prins nieuwe planeten aandoet.
In het recente verleden zijn al drie sequels gebreid aan Le Petit Prince. Ook inspireerde het verhaal het Super Mario-game en zelfs een aflevering van de tv-serie Lost. De Saint-Exupéry schreef en tekende het diepzinnige en idealistische sprookje toen hij in een hotel in New York verbleef. Van de excessieve roem die het boekje te beurt viel, heeft De Saint-Exupéry zelf niet kunnen genieten. In 1944 kwam hij op mysterieuze wijze om tijdens een verkenningsmissie boven de Middellandse Zee met zijn Lightning P-38. Van Le Petit Prince zijn 80 miljoen exemplaren over de toonbank gegaan in 160 talen.  

Tags: Franse literatuur, Literaire evenementen
Geplaatst door Dirk Leyman op 02-08-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening