Papierman(d) - aflevering 95

Beetgare literaire weetjes, handzaam verzameld in onze vertrouwde hap-slik-weg-rubriek, waarin een kleine inhaalbeweging wordt gemaakt.

 

** De honderdjarige Nederlandse psychiater Hans Keilson (foto) van Duitse afkomst, maar sinds 1936 wonend en werkend in Nederland, krijgt lovende recensies in The New York Times voor The Death of the Adversary en Comedy in a Minor Key. Der Tod des Widersachers uit 1959 werd in hetzelfde jaar als In de ban van de tegenstander vertaald en verscheen nu bij Farrar, Strauss & Giroux. De psychologische roman over de verhouding tussen slachtoffer en dader binnen het nazisme werd in 2009 ook in ons taalgebied door Van Gennep heruitgegeven, die bracht zonet een tweede druk. Komödie in Mol dateert uit 1949 en werd niet in het Nederlands vertaald. Zie ook NRC Boeken.

 

** Een zeldzame gebeurtenis: Don DeLillo laat zich door Robert McCrum interviewen voor The Guardian. Na afloop deelt DeLillo met Paul Auster de bezorgdheid over de moeilijke zoektocht naar winkels die nog schrijfmachinelinten verkopen. De terughoudendheid van auteurs als Don DeLillo en Philip Roth tegenover interviews inspireert Tom Leclair op Salon.com om op zoek te gaan naar hoe zijzelf, Roberto Bolaño en J.M. Coetzee interviewers portretteren in hun romans en verhalen.

 

** Aan mijn voormalig vaderland, een bundeling van de beste kritieken van de vorig jaar overleden Michaël Zeeman wordt op zijn geboortedag 12 september gepresenteerd tijdens een speciaal aan de criticus en essayist gewijde avond in het Amsterdamse Felix Meritis.

 

** Bas Heijne wordt writer in residence aan de Universiteit van Utrecht en gaat er op zoek naar 'de betekenis van het Nederlanderschap'.

 

** Leonid Taycher, software ingenieur bij Google Books, telt het aantal boeken en kwam vorige week uit op 129.864.880 entiteiten. Hoe hij dat cijfer bereikte licht hij hier toe.

 

** Piet De Moor doorgrondt op Knack het succes van Hans Fallada in de Angelsaksische wereld. Penguin verkocht van Alone in Berlin reeds meer dan 220.000 exemplaren. De Nederlandse vertaling van Jeder stirbt für sich allein zal in november bij Cossee verschijnen.

 

** Bij het Nederlandse literaire tijdschrift De Revisor treedt een nieuwe redactie aan. Schrijvers Gustaaf Peek en Jan Van Mersbergen, recensent en Recensieweb-bezieler Daan Stoffelsen en dichter Erik Lindner brengen in november het eerste nummer van De Revisor nieuwe stijl uit. Het tijdschrift, uitgegeven door Querido, plant een actievere rol op het net via het aanbod van een uitgebreid archief en de online publicatie van nieuw literair werk. Meer info op de literaire weblog Tzum.

 

** Grote namen op het Edinburgh Book Festival, van Philip Pullmann tot Seamus Heaney.

 

** Talloze persoonlijke perikelen bij boekhandel Het Paard van Troje in Leuven en Gent, zie Boekenvak.be

 

** De Moskouse metro is een station rijker. Het Dostoevskaya-station ter ere van de Russische schrijver Fjodor M. Dostojevski pakt bij de ingang uit met een groot portret van de auteur en op andere wanden worden scènes uit De idioot, De gebroeders Karamazov en Misdaad en straf verbeeld. Het werk van kunstenaar Ivan Nikolayev bleek voor een enkele psycholoog iets te naargeestig, meldt NPR. Het zou mensen schrik aanjagen, geweld of zelfmoordgedachten uitlokken, iets wat een andere expert weer tegensprak.

 

** Een bijzonder aanbod van de jubilerende uitgeverij Suhrkamp. Voor 5.990 euro haal je 800 titels in huis, compleet met designkast, levering en plaatsing inbegrepen (zij het in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk). De blik op het geheel resulteert bovendien in een heus regenboogeffect.

 

** Het Vlaams-Nederlands huis De Buren in Brussel heeft zijn najaarsprogramma voorgesteld. Guy Mortier, Winnie Sorgdrager en Jan Siebelink presenteren hun favoriete boeken en met David Van Reybrouck en Ellen Ombre wordt het Multatuli-jaar voortgezet. Nieuw is ‘Qwerty en Azerty', oftewel De Grote Literaire Quiz van de Lage Landen.

 

** Nieuwe ontwikkelingen inzake keyboard-design en hun impact op schrijfwerk, zie The New York Times.

 

**Bezoek aan het Musée des Lettres et Manuscrits in Parijs in L'Express, vaut le détour, kunnen we u verzekeren

 

**De e-readers als bedreiging voor de verfijnde thuisbibliotheek? Een rêverie in The Washington Post:  As electronic readers gain popularity, what happens to the personal library? En wat met marginalia in boeken? The Guardian mijmert: The precious unprinted content of books.

Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening