15-jarige Carmen Bramly is benjamin van Franse rentrée littéraire

De Franse rentrée littéraire kan elk moment ontbranden, met ruim 700 nieuwe romans die hun weg zoeken naar de lezer en met Michel Houellebecqs langverwachte - en kennelijk behoorlijk sterke - nieuwe roman La carte et le territoire (zie hier) als speerpunt en trekker. En natuurlijk is er de jaarlijkse Amélie Nothomb.

Maar - schrijft The Independent - er is ook een opmerkelijke bijdrage aan het literaire circus van een vijftienjarig meisje. Carmen Bramly debuteert volgende week met Pastel Fauve, een roman over een veertienjarig meisje dat haar maagdelijkheid verliest. Het boek is opgedragen aan de flamboyante muzikant Pete Doherty. Doherty figureert er zelfs in als een van de favoriete seksuele fantasieën voor de protagoniste. Bramly, dochter van de bekende schrijver Serge Bramly die in 2008 de Prix Interallié kreeg, zegt evenwel dat haar boek niet gebaseerd is op feiten uit haar eigen leven. "Ik luisterde naar zijn muziek toen ik aan het schrijven was en wilde hem daarom een plaats geven in het boek."

Volgens The Independent past de worp van Carmen Bramly onmiskenbaar in een traditie van steeds jonger wordende romandebutanten. De krant verwijst naar Sascha Sperling die vorig jaar op haar achttiende debuteerde en naar Ariane Fornia die in 2004 op haar veertiende haar neus aan het venster stak. En er is ook Boris Bergmann die in 2007 ook op 15-jarige leeftijd zijn eerste boek publiceerde.

Bramly beweert dat ze al op erg jonge leeftijd verhalen en gedichten schreef en haar manuscript gewoon naar een uitgever stuurde, die het meteen aanvaardde.

Ze trainde zichzelf om al om zes uur 's morgens te beginnen schrijven, een uur voor schooltijd. "Ik begon te schrijven omdat ik me verveelde en veel alleen was", aldus Bramly, die intussen al een tweede boek in de steigers heeft gezet.

Realistischer is evenwel dat haar beroemdere vader haar toch een voetje voor heeft gegeven. Le Figaro maakt onmiskenbaar de link met Serge Bramly, die bij hetzelfde uitgevershuis als zijn dochter onderdak heeft, JC Lattès.

Ariane Fornia was dan weer de dochter van de Franse immigratieminister Eric Besson en Sascha Sperling is de zoon van filmregisseurs Alexandre Arcady en Diane Kurys. En de krant observeert nogal wat autobiografische elementen in het genre. Zowel protagonisten als auteurs zijn vaak afkomstig van het zesde Parijse arrondissement, waar ze naar de beste lycea schoolgaan.

The Independent merkt nog op dat 'teenage writing', zoals ze het zo aandoenlijk heten (je kunt het ook puberromannetjes noemen), een lange traditie heeft in Frankrijk. Denk maar aan dichter Arthur Rimbaud én Françoise Sagan, die op haar achttiende in 1954 debuteerde met Bonjour Tristesse

Tags: Franse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 18-08-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening