Prix du Roman FNAC voor Sofi Oksanen

De Finse schrijfster Sofi Oksanen heeft de Franse Prix du Roman Fnac gekregen voor haar roman Purge (éditions Stock). Vijfhonderd boekhandelaren en vierhonderd Fnac-leden kennen jaarlijks de prijs toe, die zowat samenvalt met de aftrap van de fameuze Franse rentrée littéraire. Eerder won de jonge Finse auteur al de Nordic Council Literary Prize én de Finlandiaprijs. Puhdistus, zoals de
oorspronkelijke titel luidt, verscheen intussen al in 21 landen en schetst het leven van twee vrouwen in Estland voor en na de Tweede Wereldoorlog - tot aan de val van de Berlijnse muur. De jonge schrijfster met een Estse moeder en Finse vader staat bekend om haar uitgesproken standpunten rond feminisme en het beladen verzwegen verleden van de Estse Sovjet-geschiedenis. Vorig jaar ging de prijs naar Yannick Haenel voor zijn factionboek Jan Karski. Het is de eerste maal dat de prijs wordt uitgereikt aan een vertaalde roman. De Nederlandse vertaling verscheen als Zuivering bij Anthos. Zie ook L'Express.

Tags: Wereldliteratuur, Literaire prijzen
Geplaatst door Johan Eeckhout op 17-08-2010
Verwante berichten
Reacties

Helemaal terecht. Prachtig verhaal. Was zeer geraakt door het einde. Wilde het opnieuw lezen. Ook weer even geschiedenisles. Hoe zat het ook alweer met Estland, Letland en Litouwen tijdens de tweede wereldoorlog?

geplaatst door Lorna Minkman op donderdag 19 augustus 2010 om 00u54
Geef uw mening