Excentrieke Shakespeare First Folio-dief krijgt acht jaar cel

De intussen beruchte boekenheler en werkloze antiekhandelaar Raymond Scott (53 - foto) is door een Britse rechtbank in Newcastle veroordeeld tot acht jaar cel wegens handel in én beschadiging van een zeldzame bundel verzamelde werken van William Shakespeare,  de zogenaamde First Folio uit 1623 (die zeven jaar na de dood van de toneelschrijver voor het eerst werd gedrukt). Scott had gepoogd om het te slijten als een recent ontdekt manuscript, zo meldt BBC News. De rechter noemde de folio een "essentiële Engelse schat" en het beschadigen ervan "cultureel vandalisme." 

De excentrieke Scott, die graag Cubaanse sigaren rookt en roemers champagne tot zich neemt,  was begin juli al schuldig bevonden aan heling en export van een gestolen voorwerp buiten Groot-Brittannië. Hij heeft de zogenaamde First Folio wellicht ontvreemd uit de bibliotheek van de Universiteit van Durham in 1998, maar voor de diefstal was hij vrijgesproken. Scott poogde het 17de eeuwse kroonstuk later op zijn authenticiteit te laten testen aan een van 's werelds befaamdste Shakespeare-onderzoekscentra, de Folger Shakespeare Library in Washington DC, om er vervolgens munt uit te slaan. Daar had men zo zijn twijfels en belde de staf de politie, de Britse ambassade en de FBI. Hij beweerde het boek in Cuba te hebben gevonden, nog wel in een nachtclub in Havana, toen hij er "zijn verloofde", de Cubaanse danseres Heidy Rios bezocht. 

 

Scott had volgens procureur Robert Smith wel de kaft en diverse pagina's verwijderd van de First Folio. De waarde van het boek werd - ondanks de beschadigingen - op 1,2 miljoen euro geraamd.

Rechter Richard Lowdon sprak Scott bestraffend toe en zei dat zijn motieven louter "financieel van aard waren": "Tot op zekere hoogte bent u een fantast en hebt u een persoonlijkheidsstoornis. En u was een alcoholicus. Maar volgens een psychiatrisch rapport hebt u geen mentale stoornis." (...) "U wilde gewoon geld opstrijken om er een extreem excentrieke playboylevensstijl op na te houden in Cuba, waar u indruk wilde maken op een vrouw. Zelfs uw Cubaanse vrienden werden daarvoor ingeschakeld."

De beschadigde First Folio is nu gerestitueerd aan de Universiteit van Durham, waar het werk eerst tentoongesteld wordt, "zodat mensen kunnen zien hoezeer het boek is toegetakeld door Scott". Vervolgens wordt gepoogd het te restaureren. Zie ook de berichtgeving bij The Guardian.

Tags: Boekencuriosa, Klassiekers, Engelse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 02-08-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening