Thrillerschrijver James Patterson is 's werelds best verdienende auteur

Het Amerikaanse zakenblad Forbes, dat onder meer gespecialiseerd is in het becijferen van het kapitaal van 's werelds grootverdieners, heeft nu ook een lijst gepubliceerd met de best verdienende schrijvers. Niet geheel verwonderlijk prijken daarop een klad bestsellende auteurs als James Patterson, Stephenie Meyer en Stephen King, die geen last hebben van crisisverschijnselen (zoals een teruglopende hardcoververkoop in de Verenigde Staten). De top-tien van blockbusters realiseert samen zowat 270 miljoen dollar inkomsten over een periode van twaalf maanden (1 juni 2009-1 juni 2010).

De Amerikaan James B. Patterson voert de lijst aan met 70 miljoen dollar inkomsten en schuift daarmee één trapje hoger dan vorig jaar. De productieve thrillerauteur en voormalige copywriter tekende vorige herfst een hoogst lucratieve deal, die hem nog excessief rijker moet maken. Een op de 17 verkochte boeken in de VS draagt overigens het label-Patterson. Zijn imperium wordt ook gespekt door  televisiecontracten, stripboeken en gamescontracten. Zijn e-bookverkoop floreert eveneens, wat licht komisch is, gezien Patterson de computer afzweert en alles met de hand pent. Hij heeft 51 bestsellers op zijn naam staan. Romantische vampierenkoningin Stephenie Meyer is tweede in de lijst, nog steeds met dank aan haar Twilight-franchise en de bijbehorende filmrechten, wat haar het voorbije jaar 40 miljoen dollar opleverde.

Stephen King staat derde en scoorde 34 miljoen dollar. Zijn 51ste roman Under the Dome verscheen in november en verkocht 600.000 exemplaren. King schrijft intussen op alle fronten: onlangs een verhaal in The New Yorker, een bespreking van een Raymond Carver-biografie in de New York Review of the Books, bijdragen in het horrormagazine Fangoria en een gedicht in Playboy. Nummer 4 en 5 zijn respectievelijk romantica-leverancier Danielle Steel (32 miljoen dollar) en de Britse auteur Ken Follett (20 miljoen). De lijst wordt vervolledigd door Dean Koontz op 6 (18 miljoen dollar), Janet Evanovich op 7 (16 miljoen dollar), John Grisham op 8 (15 miljoen dollar), Nicholas Sparks op 9 (14 miljoen dollar) en J.K. Rowling (10 miljoen dollar, met evenwel geen nieuw Harry Potter-ijzer in het vuur).

Tags: Uitgeverijen
Geplaatst door Dirk Leyman op 20-08-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening