Uitgeverij EPO start met ambitieuze graphic novel-reeks

Er komt een nieuwe speler bij op de markt van de Nederlandstalige graphic novel. In dat segment, dat nu vooral door Atlas, Oog en Blik - onlangs overgenomen door De Bezige Bij - De Vliegende Hollander, Podium, De Harmonie en Vrijdag wordt bezet, duikt nu ook uitgeverij EPO op. Die start de reeks Graphic Classics en heeft de intentie de komende tien jaar 40 titels uit te brengen. Het is merkwaardig dat een uitgever als het maatschappijkritische EPO, bekend om zijn politieke, economische en sociaal-culturele titels, zich aan strips waagt. Maar ook de totstandkoming van dit project is intrigerend. EPO brengt haar nieuwe reeks uit op basis van uitgaven ontwikkeld door het Japanse East Press. Die brengt in het land van de rijzende zon al enkele jaren met succes verstrippingen van het werk van James Joyce, Goethe, Dante, Marcel Proust e.a. uit én Das Kapital. "De uitgaven zijn van topkwaliteit en het gaat om westerse verstrippingen" beklemtoonde EPO-woordvoerder Jos Hennes in De Morgen. De uitgever gaf aan via deze strips weer aansluiting te willen vinden bij de jongere generaties. Voor de vertalingen nam EPO assistent-japanologe en mangakenner Nele Noppe van de KUL onder de arm. De eerste aangekondigde titels zijn alvast niet van de minsten en van een heel uitdagend karakter. In oktober verschijnen Oorlog en Vrede van Lev Tolstoj en Het Kapitaal (deel1) van Karl Marx. In verband met deze laatste meldt de najaarsfolder van de uitgeverij enigszins geruststellend: "Deze Graphic Classic legt de basisprincipes van Marx' theorie helder uit maar is geen letterlijke weergave van zijn oorspronkelijke complexe wetenschappelijke analyse. U zal dus vruchteloos naar lange of heel ingewikkelde theoretische beschrijvingen zoeken". Voorjaar 2011 volgen Les Misérables van Victor Hugo en Het Kapitaal, deel II.

En er is nog verrassend nieuws over EPO. Ook dit najaar wordt gestart met de imprint Larrios die prentenboeken op de markt zal brengen. Die kinderboekenreeks start met heruitgaven van drie prentenboeken van Paul Verrept.

Tags: Boekencuriosa, Uitgeverijen
Geplaatst door Johan Eeckhout op 23-08-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening