Zestigjarige Geerten Meijsing vereerd met eigen genootschap

Ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van de Nederlandse schrijver Geerten Meijsing (°9 augustus 1950) is onlangs in Woubrugge een genootschap ter ere van hem opgericht. De 'Vrienden van de Vorm', zoals de vereniging heet, zal zich toespitsen op de studie van leven en werk van Meijsing en regelmatig activiteiten ontplooien, zo meldt initiatiefnemer Taco de Kort. Bij het te water laten is ook een bibliofiele uitgave verschenen. Erwins wake is het laatste verhaal dat Meijsing schreef onder het pseudoniem Joyce & Co. Het fraaie boekje is verschenen op dertig genummerde exemplaren en begint aldus: "De huizen waarin ik heb gewoond werden altoos ouder, in aanzienlijk sneller tempo dan ikzelf onderhevig ben aan verval; de overeenkomst tussen beide, huis en lichaam, instanties waarin ik vertoef, is dat ik niet veel geld uitgeef aan onderhoud, geen hulp van buitenaf betrek, van medicus noch metselaar - ik knutsel zelf wel zo'n beetje aan dit temporele onderdak." Het verhaal zag eerder het licht in 26 Nieuwe verhalen (1984), maar verschijnt nu voor het eerst zelfstandig. Zoals bekend overleed Keith Snell, mede-oprichter met Meijsing van het Haarlemse schrijverscollectief Joyce en co, onlangs op 59-jarige leeftijd. (zie ons bericht).

Tegelijk is het blog Armas y Letras opgestart, dat geheel gewijd aan het werk van Joyce & Co en Geerten Meijsing. Initiatiefnemers zijn Jan-Paul van Spaendonck en Robert Eksteen. Het bevat wetenswaardigheden, oude foto's, interviews en bespiegelingen over leven en werk en is ook bedoeld als forum waar over het oeuvre van Meijsing van gedachten kan worden gewisseld.

Merkwaardig genoeg is de eigen site van Geerten Meijsing, www.geertenmeijsing.nl, al enige tijd uit de lucht, maar op www.meijsing.com zou de draad weer opgenomen worden. Van AKO-Literatuurprijswinnaar Meijsing, die verkaste van uitgeverijen De Arbeiderspers &Balans naar Athenaeum-Polak & Van Gennep (zie hier), zijn al enige tijd drie boeken aangekondigd: de roman Anderzijds, een verhalenbundel Valse liefde en een brievenroman Tragische heldinnen.

Tags: Nederlandse literatuur, Bibliofilie
Geplaatst door Dirk Leyman op 22-08-2010
Verwante berichten
Reacties

Een heel fijn initiatief voor een hele fijne schrijver. Wie in afwachting van zijn nieuwe romans graag wat van hem leest, kan elke maand in het maandblad Genieten zijn Berichten uit Ortigia lezen, waarin hij vertelt over zijn Italië-belevenissen. Elke keer weer stukjes waar de poëzie vanaf spat. Een hele eer voor het blad en een literaire delicatesse voor de lezers. Dank je, Geerten.

geplaatst door griet byl op zondag 15 mei 2011 om 11u39
Geef uw mening