Anne Frankboom omgewaaid

De Anne Frankboom in de tuin van het Achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam is maandagmiddag door de felle wind omgewaaid. Dat meldt NRC. De monumentale kastanje achter het Anne Frankhuis werd halverwege de negentiende eeuw geplant. De boom werd wereldberoemd nadat Anne Frank hem beschreef in haar dagboek Het Achterhuis.
In 2007 stond het stadsdeel Amsterdam-Centrum op het punt om de kastanje te kappen omdat de boom was aangetast door een agressieve schimmelziekte. De rechter verbood de kap toen. Sindsdien wordt de kastanje ondersteund. Er was daarvoor een stichting in het leven geroepen. De stam van de monumentale boom is nu twee meter boven de grond afgebroken. De boom is met de stalen stellage en al omgevallen, over drie tuinen heen. Omstanders namen stukken boom mee als souvenir - die kort erop al op veilingsites te koop werden aangeboden.

In 2008 heette het volgens de boomdeskundigen nog dat de boom geen "onaanvaardbare risico voor de omgeving" en dat "de boom een levensverwachting heeft van 5 à 15 jaar bij realisatie van de voorgestelde randvoorwaarden t.a.v. ondersteuning, beheer en bescherming". (Foto: treemotion)

Tags: Klassiekers, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 23-08-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening