Obama koopt nieuwe roman Franzen en ontketent relletje

Het leesgedrag van de Amerikaanse president Obama wordt ook tijdens zijn vakantie met argusogen gevolgd. In het beroemde vakantieoord Martha's Vineyard, waar de president met zijn gezin even uitblaast, kocht Obama in de boekhandel Bunch of Grapes een boekenpakket met daarbij Freedom, de nieuwe roman van Jonathan Franzen die officieel pas vanaf 31 augustus mag worden verkocht.

Hoewel op veel plekken al (laaiende) recensies zijn opgedoken, stelde uitgever Farrar, Straus & Giroux een verkoopsembargo tot het einde van de maand. Wel stuurde het, zoals de gewoonte is voor potentiële bestsellers, een 'advanced reading copy' naar de winkel. Het ging om zo'n exemplaar dat de president kon aanschaffen. Andere boekhandels hebben er ondertussen mee gedreigd ook hun 'vooruitexemplaren' te zullen verkopen, zo weet The New York Times. "Ik had een klant die verontwaardigd zei dat het boek wel degelijk al mocht worden verkocht," zo zegt een boekverkoper aan de krant. Bij de uitgeverij zijn ze ondertussen niet kwaad over het relletje en de daarbij horende 'free publicity', al overwegen ze naar verluidt ook om de eerste verkoopdatum vroeger te zetten.

Obama kocht overigens ook nog exemplaren van To Kill a Mockingbird van Harper Lee en van The Red Pony van John Steinbeck. Ook Tinkers van Paul Harding kon zijn interesse wegdragen, aldus nog The Guardian.

Tags: Amerikaanse literatuur, Polemiek
Geplaatst door Hans Cottyn op 24-08-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening