Andrew Wylie verliest krachtmeting met Random House

Literaire agent Andrew Wylie verliest het partijtje armworstelen met uitgeverij Random House over de e-rechten van enkele klassieken. In een gemeenschappelijke mededeling laten Wylie en Random House weten dat ze hun conflict over dertien e-boeken hebben bijgelegd, zo meldt The Bookseller. Het agentschap van Wylie had in juli zelf een e-bookwinkel gelanceerd omdat er geen regeling kon worden gevonden met de uitgeverij. De papieren versie van de backlisttitels, onder meer Lolita van Nabokov en oudere titels van Salman Rushdie, Martin Amis, Philip Roth en John Updike, worden verkocht door Random House. De lancering van Wylie's imprint - Odyssey Editions - veroorzaakte bijzonder veel deining in het internationale boekenvak en bevestigde nog maar eens zijn twijfelachtige reputatie van de 'jakhals' (zie ons vorige bericht). Wylie had er een samenwerking voor afgesloten met Amazon, wat erop neerkwam dat de e-boeken alleen op de Kindle konden worden gelezen.

Nu bindt Wylie dus in. Hij zal de titels van Random House niet langer exclusief via Amazon te koop stellen. Andere e-boekverkopers zullen daarom ook deze titels kunnen aanbieden, en een deel van de royalty's daarvan zullen terug naar Random House vloeien. Als gevolg van de afspraak zal de uitgeverij ook terug normaal zaken doen met het literair agentschap dat meer dan 700 schrijvers vertegenwoordigt. Na de demarche van Wylie had Random House alle onderhandelingen over lopende projecten stilgelegd - iets wat allicht onhoudbaar was voor Wylie en zijn auteurs. Zie ook het bericht van The New York Times.

Tags: Polemiek, Uitgeverijen, Digitalisering
Geplaatst door Hans Cottyn op 25-08-2010
Verwante berichten
Reacties

Verliezen? Zo zou je het kunnen zien. Ondertussen heeft Wylie voor zijn auteurs wel hogere royalty-percentages kunnen afdwingen voor de digitale edities van hun backlist-titels - volgens Publishers Weekly: 'notably better than the standard 25%' en 'built around a sliding schedule that can approach 40% "rather quickly".' Vanuit de auteur bezien voelt dat toch als winst.

geplaatst door Mina Witteman op woensdag 25 augustus 2010 om 20u43
Geef uw mening