Boudewijn Büch krijgt 'evenwichtige en volwaardige' biografie

Er wordt werk gemaakt van een "volwaardige én evenwichtige" biografie van de Nederlandse schrijver, dichter en 'überboekenverzamelaar' Boudewijn Büch (1948-2002), die zal verschijnen bij uitgeverij Atlas. Dat heeft de Werkgroep Boudewijn Büch beslist en vandaag bekendgemaakt, zo meldt het tijdschrift Tzum en Boekblad. Die Werkgroep gaat nu op zoek naar een passende biograaf en financiering van het project. Voor de biografie, die in 2016 zou moeten verschijnen, wordt samenwerking gezocht met de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam (die nu een kortstondige Büchexpositie houdt) en het Biografie Instituut van de Universiteit van Groningen.

In 2012, tien jaar na het overlijden van Büch, krijgt Büch een grotere, aan hem gewijde tentoonstelling in de door hem steeds aan het hart gedrukte Artis Bibliotheek. Daar zal ook de jaarlijkse Boudewijn Büch-lezing worden gehouden. Cabaretier Diederik van Vleuten zal de eerste lezing uitspreken. 

Met de initiatieven wil de Werkgroep het beeld corrigeren "van een alles aan elkaar liegende Büch", wat "geen recht doet aan de veelzijdigheid van zijn persoonlijkheid en de blijvende betekenis die hij heeft gehad voor ‘de wereld van het boek' in brede zin."

Eerder verscheen al een biografische schets van Rudie Kagie, Verslag van een mystificatie (2004), waarin Büchs verzinsels breed werden uitgemeten én onderzocht. Vervolgens schreef letterkundige Harry G.M. Prick met Een andere Boudewijn Büch, over zijn ooit intense maar toch plots geëindigde vriendschap met Büch. Bij Aspekt kwam Frans Mouws bijvoorbeeld met een boek met getuigenissen over de bibliotheek van Büch, na voordien al Weg uit Wassenaar te hebben gepubliceerd.

De Werkgroep Boudewijn Büch staat onder voorzitterschap van Frits Barend en bestaat verder uit Klaas Koppe (fotograaf en vriend van Büch), Hans Renders (directeur Biografie Instituut) en Garrelt Verhoeven (hoofdconservator Bijzondere Collecties UvA). Er is ook een comité van aanbeveling met vrienden en familieleden dat het project begeleidt.  

Tags: Nederlandse literatuur, Bibliofilie
Geplaatst door Dirk Leyman op 26-08-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening