Tahar Ben Jelloun maakt brandhout van nieuwe Houellebecq

De Frans-Marokkaanse auteur en Goncourtwinnaar 1987 Tahar Ben Jelloun heeft het helemaal niet begrepen op Michel Houellebecq (foto), zo meldt onder meer Le Figaro. In een vrije tribune in de Italiaanse krant La Repubblica maakt hij brandhout van Houellebecqs op 8 september te verschijnen nieuwe roman La carte et le territoire. Pikant detail: Jelloun is ook jurylid van de Prix Goncourt, waarvoor Houellebecq nochtans nu al veel kansen worden toegedicht, te meer hij de voorbije jaren de prijs met Les particules elementaires en Plateforme aan zijn neus zag voorbijglippen én de kritieken tot nog toe unaniem spreken van een mildere, maar zeer schrandere, "grote" roman.

"Ik weet niet of Teresa Cremisi, de directrice van uitgeverij Flammarion, eigenlijk wel van literatuur houdt. Maar zeker is wel dat ze gevoel voor marketing heeft, ze zet het boek van Houellebecq meesterlijk in de markt", zo steekt Jelloun van wal. Hij dicht Houellebecq per abuis tien romans toe, terwijl La carte et le territoire in feite diens vijfde is. Hij meesmuilt over Houellebecqs "mysterieuze mediagedrag" en "de manier waarop hij zijn carrière beheert, zichzelf met brio verzekerend van media-aandacht, die hem binnen de kortste keren naar de top van de verkoopcijfers katapulteert."

Jelloun schrijft dat hij de 427 pagina's van het boek niet eens zou hebben gelezen, mocht hij daartoe niet verplicht zijn geweest als jurylid van de Prix Goncourt. Het opvoeren van reële figuren als personages - waaronder Houellebecq zelf en Frédéric Beigbeder - zint Jelloun evenmin en de "verveling" stak de kop op. Hij begrijpt de bedoeling van het boek niet en kan zich niet vinden in de wereldvisie van de "megalomane" auteur. "Wat maakt het uit wat Houellebecq te vertellen heeft over industriële imperia, moderne architectuur, de schilderkunst? Zij het dat het hoofdstuk over de euthanasie van de vader in een Zürichse kliniek opmerkelijk is."

Wat heeft deze roman aan nieuws te bieden? Vrijwel niets, aldus Jelloun: "Wat gebabbel over de condition humaine, een geaffecteerde manier van schrijven, (...) wat publiciteit voor consumptieproducten en de ultieme boodschap van een schrijver die zich boven iedereen verheven waant, altijd miskend en misbegrepen, iemand die niet van het leven houdt en het geluk niet kent."

De debatten binnen de Goncourt-jury, die telkens vergadert in het Parijse restaurant Drouant, beloven dus vurig te worden, aldus Rue89, dat zich afvraagt: "Un nouvel épisode de la série "Comment ne pas donner le Goncourt (où Ben Jelloun est membre du jury) à Houellebecq"?

Andere juryleden van de Goncourt, zoals Didier Decoin en Bernard Pivot, hebben zich alvast uitgesproken ten faveure van het boek van Houellebecq. De Goncourt wordt uitgereikt op 8 november, op 6 september wordt de eerste selectie bekendgemaakt.

Tags: Franse literatuur, Polemiek
Geplaatst door Dirk Leyman op 28-08-2010
Verwante berichten
Reacties

"Jelloun schrijft dat hij de 427 pagina's van het boek niet eens zou hebben gelezen, mocht hij daartoe niet verplicht zijn geweest als jurylid van de Prix Goncourt." Goh, gelukkig geeft deze 'recensent' absoluut geen blijk van enige bevooroordeeldheid. Het dwars poneren van stellingen is bij H. een stijlmiddel. Als je dat beschouwt als een megalomane actie van een auteur, dan heb je zijn stijl niet begrepen en is je oordeel zo goed als niets waard.

geplaatst door Joep Smaling op maandag 30 augustus 2010 om 23u33
Geef uw mening