Franse Bibliothèque Nationale exposeert 100 jaar Gallimard

De Bibliothèque Nationale de France in Parijs gaat volgend jaar een grootscheepse tentoonstelling op het getouw zetten over de honderdjarige geschiedenis van de prestigieuze uitgeverij Gallimard, waar het kruim van de Franse auteurs onderdak vond en vindt. De uitgeverij wordt momenteel geleid door Antoine Gallimard (foto). De expo zal plaatsvinden tussen 22 maart en 3 juli 2011, zo kondigde de instelling aan. Er zullen nooit eerder getoonde archieven te zien zijn, evenals verborgen schatten uit de BNF. Manuscripten, orginele edities, foto's en briefwisseling: niets wordt over het hoofd gezien en daarbij krijgt uiteraard de Pléiade-reeks, de Série Noire en de roomkleurige Collection Blanche volop de ruimte. Ook audiovisuele documenten zullen de tentoonstelling vervoegen. Vorig jaar werd al het honderdjarig bestaan gevierd van het befaamde tijdschrift La Nouvelle Revue Française (zie hier), waarvan Gaston Gallimard in 1911 de uitgever werd. Het blad speelde lange tijd een gezichtsbepalende rol in de Franse letteren.

In oktober wijdt de BNF ook een expositie aan het werk van de befaamde affichemaker Bernard Villemot, wiens naam voorgoed verbonden blijft met zijn reclameparels voor onder meer Orangina, Bally of Perrier.

Tags: Franse literatuur, Tentoonstellingen
Geplaatst door Dirk Leyman op 03-08-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening