Symposium en tijdelijk 'museum' over Arnon Grunberg

Arnon Grunberg zal in het najaar nog meer dan anders de literaire actualiteit beheersen. In september gaat de film Tirza in première, in oktober verschijnt de nieuwe roman Huid en haar, en in november de graphic novel Van Istanbul naar Bagdad (met Hanco Kolk). Maar de Universiteit Utrecht organiseert eerst nog op 7 september in aanwezigheid van Grunberg een symposium over de 'levensbeschouwelijke aspecten' van de auteur. Het evenement is getiteld 'De wereld als poppenkast' en wordt georganiseerd door het departement Religiewetenschap en Theologie van de universiteit. Tijdens het symposium komen filosofische en cultuurkritische, religieuze en morele aspecten van Grunbergs werk aan de orde. Prof. dr. Johan Goud (Universiteit Utrecht) zal in gesprek gaan met Arnon Grunberg. Andere sprekers zijn letterkundigen prof. dr. Geert Buelens (Universiteit Utrecht), prof. dr. Thomas Vaessens (Universiteit van Amsterdam) en prof. dr. Jaap Goedegebuure (Universiteit Leiden) en theoloog prof. dr. Erik Borgman (Universiteit van Tilburg).

De Arnhemse afdeling van Boekhandel De Slegte wordt vanaf 11 oktober dan weer omgedoopt tot een tijdelijk 'Arnon Grunberg Museum', aldus Tzum. Ter gelegenheid van allerlei jubilea presenteert de boekhandel een tentoonstelling met boeken, brieven en bijzondere parafernalia van de schrijver. Het initiatief komt van antiquaar in loondienst en Grunbergkenner Marco van Kampen. De overzichts - en verkooptentoonstelling omspant de periode 1982 tot en met 2010 en laat zeldzame en verrassende collector's items zien uit de beginperiode van Grunberg's schrijverschap (en daarvóór) alsmede het bureau van de schrijver waaraan hij in de periode 1993-1994 onder andere zijn debuutroman Blauwe maandagen schreef. Het literaire pièce de résistance wordt gevormd door enkele fragmenten van een unieke brievenreeks aan Rosie, het romanpersonage uit het eerder gememoreerde Blauwe maandagen. Ook haar sieraden zijn te bewonderen, meldt De Slegte. (foto De Gelderlander)

Tags: Literaire evenementen, Tentoonstellingen, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 30-08-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening