Oxford English Dictionary verschijnt niet meer in gedrukte vorm

De volgende editie van de Oxford English Dictionary, ‘s werelds standaardwerk over de Engelse taal in 20 volumes, zal wellicht niet langer op papier verschijnen. Dat is het gevolg van de impact van het internet op de verkoop van de encyclopedie, zo maakte de uitgever bekend. Nigel Portwood, de CEO van Oxford University Press, zegt in The Telegraph dat “de markt voor gedrukte woordenboeken stilaan verdwijnt. Met tientallen procenten per jaar.” Aan de volgende derde editie, roepnaam OED3, hebben de voorbije 21 jaar al 80 lexicografen meegewerkt, maar voltooiing is nog lang niet nabij. De kanjer zou pas binnen tien jaar verschijnen. Amper 28 procent ervan is tot op heden afgewerkt. De Oxford English Dictionary is sinds de uitgave van de tweede editie in 1989 zo’n 30.000 keer verkocht, maar online wordt hetzelfde naslagwerk 2 miljoen keer per maand geconsulteerd. Jaarlijks moet je daarvoor ongeveer 250 euro voor neertellen.

Simon Winchester, de auteur van het geprezen The Meaning of Everything: The Story of the Oxford English Dictionary, zegt dat de switch naar onlineversies van woordenboeken "vooruitziend" is van Oxford University Press. "Tot zes maanden geleden geloofde ik nog dat gedrukte boeken het eeuwige leven hadden. Maar sinds de komst van de iPad ben ik van het tegendeel overtuigd. Het gedrukte boek verdwijnt aan grote snelheid..Ik heb de twee complete versies van de OED, maar ik sla ze nooit meer op - ik gebruik de onlineversie vijf à zes keer per dag."

Tags: Digitalisering
Geplaatst door Dirk Leyman op 31-08-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening