VPRO sluit schrijvers op in 'kamer van het verleden'

De Avonden, het dagelijkse radiocultuurprogamma van de VPRO bestaat 15 jaar en viert dit met een gewaagde 'omkering' van het experiment waarmee ooit werd afgetrapt. Destijds werden Helga Ruebsaemen en Rogi Wieg ieder een week in de Rotterdamse Euromast gezet met daar een computer en een fax. In Kamer van de Toekomst zochten ze uit wat internet feitelijk te bieden had en deelden hun bevindingen éénmaal daags via het radioprogramma. In Een kamer in het verleden, vanaf 6 september elke werkdag te horen bij De Avonden rond 22u30, dropt de VPRO 15 gasten om beurten een week in een drijvend huis op het Lauwersmeer. Er is televisie noch radio, ook de gsm mag niet mee. Wel komt elke dag een man per motorboot hun audioverslag ophalen, dagelijks in het programma te beluisteren. "Zullen de proefpersonen overleven zonder e-mail, zonder Facebook, zonder Twitter, zonder GSM? En hoe?" zo vragen de programmamakers zich enigszins pathetisch af op de site die het gebeuren toelicht. Lieten zich o.a. pramen voor dit experiment: Saskia de Coster, Maarten Doorman, Wim Helsen en Gerbrand Bakker. Die kijkt er op zijn weblog toch een beetje ongerust tegenaan en hoopt de man met de motorboot wat aan het lijntje te kunnen houden. Cabaretière en schrijfster Paulien Cornelisse zal als eerste de merkwaardige constructie op het Lauwersmeer betreden.

Stippen we nog aan dat De Avonden, elke avond op Radio 6, dankzij de hedendaagse technologie ook via stream en podcast te beluisteren valt. Uiteraard roept het gebeuren herinneringen op aan Rottumerplaat, de zandbankplaat waar Jan Wolkers en Godfried Bomans in 1971 ieder een week lang verbleven en er via de radio tegenover Willem Ruis en later in boekvorm (Groeten van Rottumerplaat en Op reis rond de wereld en op Rottumerplaat) over berichtten, die legendarische opnames werden in 2006 door uitgeverij Rubinstein op cd gezet.

Tags: Nederlandse literatuur, Literaire evenementen, Boekencuriosa
Geplaatst door Johan Eeckhout op 31-08-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening