Echtelijk bed van Willem Elsschot wordt geveild

De Elsschotgekte komt dit najaar helemaal tot een kookpunt. Van de Antwerpse zakenman-schrijver, die momenteel geëerd wordt met het festival De Stad van Elsschot, is nu ook het echtelijk bed boven water gekomen. Dat wordt op donderdag 28 oktober zowaar geveild bij het Antwerpse veilinghuis Bernaerts.

De veiling annex ‘literair-mercantiele avond', waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat, moet het sluitstuk vormen van de negendelige Klara-radioserie Zot van Elsschot van programmamaker Pat Donnez, die vanaf 5 september wordt uitgezonden. In de reeks wordt "de gekte gecultiveerd die een schrijver teweeg kan brengen" en komen ook prominente Vlamingen en Nederlanders aan het woord over Elsschot.
"Het heeft mij en collega Rolly Smeets nogal wat moeite gekost om het bed op de kop te tikken", geeft Donnez toe in De Morgen. "We wilden namelijk iets speciaals om de radioreeks af te ronden. Zo waren we eerst op het spoor gekomen van het bad van Elsschot, dat in zijn woonhuis in de Lemméstraat 21 stond. Elsschot, die aan een huidziekte leed, zat graag in bad. Toen bleek echter dat het bad na zijn dood uit het huis is verwijderd en later ergens als vijvertje is gebruikt. Geef toe, het is een curieus idee dat in het bad van Elsschot later goudvisjes zwommen. Maar het ontglipte ons toch. Wél kwamen we het echtelijk bed op het spoor. En dat was een prima alternatief." Niet voor niets noteerde Elsschot in Kaas: "Het echtelijk bed vind ik de meest geschikte plaats voor het bespreken van ernstige aangelegenheden. Daar ben je tenminste alleen met je vrouw...en daar was het dan ook dat ik, toen ik goed op mijn rechterzijde lag, na een inleidende stilte aan mijn vrouw zei, dat ik koopman ging worden."
De familie van Elsschot kon al spoedig het teruggevonden bed authentiek verklaren. Radio Klara leverde het voorwerp intussen af bij veilinghuis Bernaerts. "Het moet hier nog wel geassembleerd worden", zegt Peter Bernaerts laconiek. "Normaal veilen wij geen bedden of gebruiksvoorwerpen, tenzij het om een waardevol empirestuk gaat of zo. De waarde? Goh, laat het mij zo zeggen: mocht het niet van Elsschot afkomstig zijn, dan zouden wij de veiling écht niet doen. Maar voor hem wilden we een uitzondering maken. De invalshoek is interessant, zeker omdat het idee aansluit bij zijn commerciële instinct. Wellicht is het vooral iets voor de diehard-Elsschotfans. Maar misschien is het bed ook interessant voor een literaire instelling?"
Donnez, die eerder ook al bekroonde series over Godfried Bomans en L.P. Boon maakte, verzekert dat zijn radioserie Zot van Elsschot iets speciaals wordt: "We gaan niet zozeer de biografische toer op, maar we vertrekken van het oeuvre en de boeken - van debuut Villa des Roses tot pakweg Het Dwaallicht - om de thema's van zijn werk uit te diepen." De reeks en de veiling loopt in samenwerking met het Vlaams-Nederlands huis deBuren, dat co-producent is.

 

Het najaar belooft ook nieuwe Elsschot-publicaties. In september publiceert Bart van Loo ook nog Elsschot, Antwerpen en Coraline bij Houtekiet. De Morgen-redacteur Eric Rinckhout laat op dat moment dan weer zijn Antwerpse Willem Elsschot-atlas verschijnen, bij Meulenhoff/Manteau. Ook de biografie van Vic van de Reyt zou nog dit jaar verschijnen.

 

Tags: Literaire evenementen, Nederlandse literatuur, Boekencuriosa, Bibliofilie
Geplaatst door Dirk Leyman op 05-08-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening