Stormloop op nieuwe roman Houellebecq in Frankrijk

De veelbesproken nieuwe roman van de Franse auteur Michel Houellebecq, La carte et le territoire, doet het bijzonder goed aan de kassa's. Amper één week na verschijning is het boek in Frankrijk al tweemaal herdrukt, wat het totaal aantal verspreide exemplaren op 190.000 brengt. Daarmee verdringt Houellebecq moeiteloos Amélie Nothomb aan de top van de Franse bestsellerlijsten, die nochtans traditioneel het voortouw voerde, ditmaal met haar nieuwe roman Une forme de vie. En al even opmerkelijk is dat Houellebecqs bedaardere roman door de critici vrijwel unaniem op handen wordt gedragen.
Meer dan ooit lonkt Houellebecq (54) naar de Prix Goncourt, die hem al bij twee eerdere gelegenheden (met Les particules élémentaires en Plateforme) net ontglipte. In de talloze Franse tv-programma's waarin hij aan de lopende band verschijnt, mijdt hij de provocatie en toont hij zich van zijn minzaamste kant. Houellebecq liet op France 2 voor het eerst openlijk verstaan dat de Goncourt hem wel degelijk interesseert. "Het is een belangrijke prijs", zei hij. "Veel mensen hebben geen tijd om zich op de hoogte te houden van de literatuur. Voor hen is de functie van de Goncourt duidelijk: zich op de hoogte houden."
Intussen heeft Houellebecq nog een bijkomend verwijt van ‘plagiaat' te incasseren gekregen. Michel Lévy, een 55-jarige man uit Nîmes, beweert dat hij al in 1999 een boek in eigen beheer heeft gepubliceerd met de titel La carte et le territoire. Houellebecq moet daar zeker van op de hoogte te zijn geweest, omdat zijn zus Michelle Lévy de oprichtster en beheerder is van fansite Les amis de Michel Houellebecq, zo zegt hij. Uitgeverij Flammarion liet zich niet op stang jagen: ze omschrijft de titel van het boek als een "normale verbinding van twee woorden uit het gewone taalgebruik". Auteursrecht rust daar niet op, zo liet ze fijntjes weten. Eerder werd Houellebecq in de flank aangevallen door de website Slate.fr die hem op de korrel nam omdat hij Wikipedia-definities zonder bronvermelding had overgenomen en verwerkt. Houellebecq reageerde onbewogen door te stellen dat ‘patchwork' een courante literaire techniek is. La carte et le territoire vertelt de geschiedenis van Jed Martin, kunstenaar en zoon van een beroemd architect. Houellebecq reflecteert in het boek over de uitwassen van de kunstmarkt, de vader-zoonrelatie en de ongewisse toekomst van Europa.

Tags: Franse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 13-09-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening