Salman Rushdie spreekt zich uit voor moskee nabij Ground Zero

De Brits-Indiase auteur Salman Rushdie heeft zich uitgesproken ten voordele van het bouwen van de omstreden moskee vlakbij Ground Zero in New York. De kwestie veroorzaakt al enige tijd een heftig debat in de Verenigde Staten. Een meerderheid van de Amerikanen zou volgens opiniepeilingen gekant zijn tegen het optrekken van het gebouw. "Natuurlijk moet men daar een moskee kunnen bouwen", zei Rushdie. Tegenover Associated Press vertelde Rushdie dat hij "de gevoeligheden begrijpt van een dergelijk gebouw, nabij een plek waar duizenden mensen werden gedood op 11 september 2001". Maar hij benadrukte dat de vrijheid van meningsuiting en religie in de Amerikaanse grondwet gerespecteerd moet worden. Rushdie, die in de jaren tachtig een fatwa over zich heen kreeg toen hij De duivelsverzen publiceerde, voegde eraan toe dat hij "persoonlijk" geen liefhebber is van moskeeën of religieuze tempels. Hij kantte zich ook tegen het verbranden van korans, zoals eerst het plan was van predikant Terry Jones.

Tags: Polemiek
Geplaatst door Dirk Leyman op 14-09-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening