Uitgeverij Jongbloed in het verweer tegen concurrenten van 'Dwarsligger'

Uitgeverij Jongbloed, die zich er op beroept het succesvolle boekconcept Dwarsligger te hebben uitgevonden, beraadt zich op juridische stappen tegen drie uitgeverijen die met een gelijkaardig product in hun vaarwater dreigt te komen, meldt Boekblad. A.W. Bruna Uitgevers, Dutch Media en Nieuw Amsterdam lanceerden met de zogenaamde Dwarslezer immers een miniboekje dat een doorslagje van de Dwarsligger is en voor concurrentie zorgt. De eerste zes titels kwam gisteren in de boekhandels, met onder meer werk van David Baldacci, Niccolo Ammaniti en Mart Smeets. 

"Zoals iedereen weet is de Dwarsligger een door ons ontwikkeld boekconcept en beschermd als octrooi", zo stelt Jongbloed-directeur Hugo van Woerden, die de ‘dwarslezer' evenwel nog niet gezien heeft. "Wij zullen uiteraard niet toestaan dat iemand inbreuk maakt op onze intellectuele eigendomsrechten."

Volgens A.W. Bruna Uitgevers, Dutch Media en Nieuw Amsterdam is het octrooi van de Dwarsligger niet langer te verantwoorden. "We willen laten zien dat iedere uitgever kleine boekjes met tekst overdwars kan maken", zei Martijn Griffioen, directeur van Dutch Media op Boekblad.nl. Maar van Woerden heeft het ook niet begrepen op de naam Dwarslezer. "Het zou de drie uitgeverijen sieren als zij de markt zouden laten zien dat ze geen na-apers zijn, maar in staat zijn om met een eigen innovatief concept te komen." Jongbloed verwierf octrooi op het totaalconcept, met het overdwars lezen, het dunne papier, de speciale bindwijze en de bladspiegel. Er is al vaker getwist over de rechtmatigheid van het octrooi, meldt Boekblad nog.

Tags: Polemiek, Uitgeverijen
Geplaatst door Dirk Leyman op 16-09-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening