Debuut van dichter Anton van Wilderode wordt heruitgegeven

Op woensdag 29 september wordt in de Gentse Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) een nieuwe editie voorgesteld van De moerbeitoppen ruischten (1943). Dat is de debuutbundel van de omstreden priester-dichter Anton van Wilderode. Het Centrum voor Teksteditie en Bronnenstudie geeft het debuut heruit, begeleid door een wetenschappelijke studie van het bronnenmateriaal, de later verschenen talrijke varianten en de wordingsgeschiedenis van de bundel. Literatuurwetenschappers Hugo Brems, Maarten De Pourcq en Carl De Strycker leverden wetenschappelijke bijdragen. Op de boekvoorstelling ook een opmerkelijke gast: Tom Lanoye. Hij zal voorlezen uit het werk. Tom Lanoye kreeg zoals genoegzaam bekend, net als Paul Snoek, Nederlandse les van Van Wilderode aan het Sint-Jozef Klein Seminarie in Sint-Niklaas en raakte er fel onder de indruk van de bevlogen wijze waarop Van Wilderode poëzie doceerde en declameerde. Lanoye zal eveneens voorlezen uit zijn eigen Kartonnen dozen waarin de priester-dichter onder de bijnaam Mussolini wordt opgevoerd, eerder vanwege zijn klassieke Romeinse kop dan omwille van zijn politieke denkbeelden, zoals Lanoye in een interview met Vrij Nederland belichtte. Europees 'president' Herman Van Rompuy, die het voorwoord schreef, zal de boekpresentatie inleiden. Het ziet er dus naar dat een decennium na het overlijden van de oervlaamse, klassiek dichtende Van Wilderode (1918- 1998) er gefocust kan worden op de literaire betekenis van zijn werk, iets wat hijzelf bij leven met zijn Vlaams-nationalistische standpunten enigszins in de weg stond.

Tags: Poëzie, Nederlandse literatuur, Literaire evenementen
Geplaatst door Johan Eeckhout op 17-09-2010
Verwante berichten
Reacties

"Het ziet er dus naar dat een decennium na het overlijden van de oervlaamse, klassiek dichtende Van Wilderode (1918- 1998) er gefocust kan worden op de literaire betekenis van zijn werk, iets wat hijzelf bij leven met zijn Vlaams-nationalistische standpunten enigszins in de weg stond." Dat zegt dan meteen ook iets over de kwaliteit van de literaire kritiek in dit land.

geplaatst door Dirk op vrijdag 17 september 2010 om 21u09
Geef uw mening