Roemeense schrijver Oskar Pastior was informant van de Securitate

De Roemeense schrijver, dichter en journalist Oskar Pastior (1927-2006) blijkt een informant te zijn geweest van Securitate, de geheime dienst die in communistisch Roemenië de bevolking onder de knoet hield, zo meldt de Süddeutsche Zeitung.

Pastior was een (voornamelijk) in het Duits schrijvende Roemeen en een goede vriend van de laatste Nobelprijswinnaar, Herta Müller. In 1968 ontvluchtte hij Roemenië en bouwde in Duitsland zijn leven opnieuw op. Hij stond model voor het hoofdpersonage in Müllers recente roman Atemschaukel (Ademschommel).

Pastior bracht na de Tweede Wereldoorlog vijf jaar door in een Russisch goelagkamp en schreef kort na zijn terugkeer enkele anti-Sovjetgedichten. Allicht waren die teksten, samen met zijn homoseksualiteit, de reden dat Pastior door de Securitate kon worden gechanteerd. Dat is alvast de mening van de Duitse onderzoeker Stefan Sienerth, die in een Roemeens archief een document heeft gevonden waarin Pastior (als 'informant Stein Otto') gegevens doorspeelde. Sienerth voegt eraan toe dat Pastior in al die jaren nadien nooit stappen heeft ondernomen om "zich vrij te pleiten van deze psychologische last".

Ook Herta Müller is ontsteld over het nieuws. Müller schiet sinds jaar en dag met scherp op de gehate geheime dienst, die ook de Duitse minderheid in Roemenië viseerde. Maar dat haar goede vriend nu zelf voor de Securitate verklikte, vindt Müller, zoals Knack meldt, "een oorveeg". 

Pastior overleed in 2006 tijdens een bezoek aan de Frankfurter Buchmesse. Hij kreeg dat jaar postuum de Georg-Büchner-Preis. Zie ook nog de FAZ en deze beschouwing met meer reacties.

Tags: Polemiek, Duitse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 18-09-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening