Jan Lauwereyns schrijft Gedichtendagessay 2011

De Vlaamse dichter en wetenschapper Jan Lauwereyns (°1969) zal het Gedichtendagessay 2011 schrijven. Voor de vierde keer heeft het Vlaams Fonds voor de Letteren een dichter onder de arm genomen die een hoogstpersoonlijk pleidooi voor de poëzie mag houden. In De smaak van het geluid van het hart, dat op 27 januari 2011 verschijnt, richt Lauwereyns "de aandacht op de meest aangrijpende en persoonlijke dingen", van een hartinfarct tot de gedichten van John Keats. En hij bij zijn poëziepleidooi een onverwachte sleutel in de Japanse lettertekens voor ‘betekenis'. Poëzie, begrijpt Lauwereyns, is een uniek en zinvol samenspel van proeven, luisteren en voelen, waarbij het hart een cruciale rol speelt. Lauwereyns neemt de fakkel over van Charles Ducal (2010), die op zijn beurt Luuk Gruwez (2009) en Paul Bogaert (2008) opvolgde. Het Gedichtendagessay wordt uitgegeven en verspreid door het Poëziecentrum (Vlaanderen) en De Bezige Bij (Nederland).
Lauwereyns woont en werkt in Japan, waar hij lesgeeft aan de Kyushu universiteit. Hij schreef een tiental boeken, waaronder de roman Monkey business, het essay Splash en een reeks eigenzinnige dichtbundels. In 2010 verscheen bij de MIT Press zijn wetenschappelijke werk The anatomy of bias. Volgend jaar rolt er ook een nieuwe dichtbundel van de persen: Hemelsblauw (De Bezige Bij).

Tags: Poëzie, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 20-09-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening