Schreef John Milton ook scabreuze poëzie?

De Engelse dichter John Milton (1608-1674) zou volgens een onlangs opgedoken document uit de Oxfordse universiteitsarchieven de auteur zijn van het onbekende, eerder aangebrande gedicht 'An Extempore upon a Faggot'. De faculteit van Engelse taal en literatuur heeft met de hulp van de Bodleian Library enkele oude compilaties en verzamelbundels van poëzie ('miscelannies') ontsloten en online gebracht. Een van die bloemlezingen bevatte het onbekende gedicht dat werd toegewezen aan de door het epische gedicht Paradise Lost onsterfelijk geworden Puriteinse dichter, zo meldt de universiteit in een persbericht.

Het was onderzoekster Jennifer Batt die het gedicht vond in de Oxford and Cambridge Miscellany van 1708, dus onder de naam van Milton. In een ander geschrift van drie jaar eerder was het gedicht toegewezen aan John Wilmot, 2nd Earl of Rochester, en aan John Dryden en Sir John Suckling.

Batt kan alvast moeilijk geloven dat de verzen van de hand van Milton zouden zijn: "Om de naam van John Milton, de grote religieuze en politieke polemicus, verbonden te zien aan zo'n scabreus gedicht, is op z'n minst zeer verrassend te noemen. Het is zo anders van toon dan de rest van zijn werk, dat als het zou kloppen, het onze kijk op Milton volledig zou veranderen. Maar het is waarschijnlijker dat de naam van Milton gewoon werd gebruikt, misschien door een jaloerse tijdgenoot, om schandaal af te roepen over de dichter." Zie ook de BBC. Dit is het volledige gedicht:

 

AN EXTEMPORE UPON A FAGGOT

Have you not in a Chimney seen

A Faggot which is moist and green

How coyly it receives the Heat

And at both ends do's weep and sweat?

So fares it with a tender Maid

When first upon her Back she's laid

But like dry Wood th' experienced Dame

Cracks and rejoices in the Flame

Tags: Britse literatuur, Poëzie, Polemiek, Klassiekers
Geplaatst door Hans Cottyn op 24-09-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening