Nederlandse boekenlobby overweegt 'stappen' tegen Ernest van der Kwast

De Nederlandse boekenlobby CPNB overweegt om de stemmen voor de NS Publieksprijs af te trekken die sinds vorige week zijn uitgebracht op Mama Tandoori, zo twittert Ernest van der Kwast. De auteur had vorige week laten weten dat hij de auteur is achter het pseudoniem Suzanne Vermeer en dat hij dus met twee titels genomineerd is voor de NS Publieksprijs. Van der Kwast riep daarbij op om voor Mama Tandoori te stemmen. Zie ons vorige bericht.

A.W.Bruna, de uitgeverij van Suzanne Vermeer, ontkende het bericht van Van der Kwast in alle toonaarden, en CPNB persvoorlichter Peter Rosendaal zegt nu aan Boekblad dat hij maar moet ophouden met de gein: "Ernest heeft een hele goede grap uitgehaald. Dat vindt de CPNB ook. Maar als uitgeverij A.W. Bruna zegt in een persbericht dat Van der Kwast 'ten onrechte bekent dat hij de schrijver is van dit boek' en 'laat weten dat dit pertinent niet waar is' en hij daarna stellig blijft beweren dat hij wel Susanne Vermeer is en dit ook zal blijven volhouden, dan is het geen grap meer. Dan beïnvloedt hij onder aantoonbaar valse voorwendselen de stemming positief naar zijn eigen boek Mama Tandoori en dus negatief naar de andere genomineerde boeken."

En de CPNB dreigt zelfs met "eventueel te nemen stappen". Rosendaal: "Dat zou kunnen betekenen dat er stemmen in mindering gebracht worden of zelfs diskwalificatie van het genomineerde boek. Vooralsnog ziet de CPNB er wel de lol van in en wacht rustig af of hiervan sprake gaat zijn en of Van der Kwast, na de ontkenning van Bruna dat hij de auteur is achter Suzanne Vermeer, dit in de media volhoudt of niet."

Over naar Van der Kwast dus, die zijn mystificaties ondertussen als een merk gaat exploiteren: "Ik mocht een column schrijven voor de Volkskrant van vandaag. Er waren twee voorwaarden aan verbonden: de column moest in de stijl van Ronald Giphart, en ook zijn naam zou boven de tekst komen te staan. Het honorarium bedroeg 250 euro. Ik ging akkoord en schreef de column terwijl Ronald Giphart in Gemert optrad." (Foto: Van der Kwast, twee van rechts, samen met de andere genomineerden voor de NS Publieksprijs)

Tags: Polemiek, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 27-09-2010
Verwante berichten
Reacties

Ernest van der Kwast bestaat toch ook helemaal niet? Althans, op de omslag van dat Mama Tandori [titelstijl gejat van Murakami] staat althans iemand met pruik, nep dikke bril en voor de gelegenheid gegroeide snor + rare Mari van der Ven blik. Ik vind het maar genant allemaal, dat hier aandacht aan wordt besteed dus. Maar goed, wie ben ik nu helemaal.

geplaatst door Sander op maandag 04 oktober 2010 om 19u38

What's in a Name: Being Ernest en Wat Een Rare Kwast. De kerel vindt zichzelf verschrikkelijk lollig en ik vind dat soort grappen verschrikkelijk lullig. Zo zal die ook wel schrijven denk ik, pseudo-lollig maar vooral verrekte lullig. Echt iets voor in de trein, dus. En dus is literatuur verworden tot pseudo-amusement (Grunberg-van-der-Jagt reviseted) met een flinke dosis doe-het-zelf-marketing. o ja, en dan nog die verstripte boeken, laat me niet lachen. Ik huil liever.

geplaatst door wouter krijbolder op dinsdag 28 september 2010 om 13u46
Geef uw mening