's Werelds slechtste dichter William McGonagall 'was asperger'

Goed nieuws voor alle poëten zonder talent. 's Werelds slechtste dichter, de Schot William McGonagall, had volgens een nieuwe biografie mogelijk het syndroom van Asperger, zo bericht The Telegraph. Fans van William Topaz McGonagall (1825-1902) mogen zich nu al enkele jaren verkneukelen in een stevige revival omtrent zijn werk en kunnen nu dus ook de biografie van historicus Norman Watson lezen.

Volgens Watson is het zeer waarschijnlijk dat McGonagall aan een licht vorm van autisme leed. De dichter was volledig onverschillig voor de vaak hilarische reacties die zijn poëzie bij toehoorders veroorzaakte. Niet zelden ontaardden publieke optredens van de bard in een lawine van bloem, eieren en rotte vis - McGonagall had steeds een paraplu bij. Maar die hielp niet toen iemand een baksteen naar hem gooide. De dichter ging neer.

Dat McGonagall volstrekt onbewogen bleef bij al die vernederingen, wijst er volgens Watson op dat hij hoogstwaarschijnlijk autistische trekjes had. "Het gebrek aan empathie is wellicht het grootste probleem van aspergers. Het niet kunnen herkennen van de reactie van een luisteraar is een andere vorm van die sociale onaangepastheid. Het uitgestreken gezicht van McGonagall was zijn belangrijkste karaktertrek. De beledigingen konden hem niet raken, hij gaf geen krimp toen er dingen naar hem werden gesmeten." De these van de biograaf kreeg ondertussen bijval en enkele gerenommeerde psychologen. Professor Tommy McKay, gespecialiseerd in autisme, vind het plausibel. "Aspergers zijn slecht in wederzijds sociaal contact, ze kunnen de signalen zeer moeilijk lezen. Daardoor lijkt het alsof ze een zeer dikke huid hebben." Zie ook onze vorige berichten over de dichter.

Tags: Poëzie, Britse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 28-09-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening