Alberto Manguel haalt zwaar uit naar grote uitgeefconcerns

De Argentijns-Canadese schrijver-bibliofiel Alberto Manguel haalt zwaar uit naar de grote uitgeefconcerns die volgens hem "misdadig zijn omdat ze alle verbeelding vermoorden". Manguel deed zijn uitspraken in een interview met het persagentschap EFE naar aanleiding van zijn pas in het Spaans vertaalde boek, La Ciudad de Palabras (The City of Words).

Volgens Manguel zijn de grote uitgeverijen - hij noemt er geen enkele bij naam - "schuldig aan misdaden tegen de menselijkheid en moeten ze voor een internationaal tribunaal verschijnen". De schrijver van Een geschiedenis van het lezen vervolgt zijn striemend betoog: "Deze uitgeverijen zien literatuur als supermarktproducten en ze veranderen lezers in gebruikers van junk. De grote uitgeverijen zijn in handen van financiële groepen. Ze formatteren boeken als een paar schoenen, en veel schrijvers laten zich daarbij inschakelen."

Manguel, die snelheid en oppervlakkigheid verafschuwt, pleit voor een literatuur die het gevolg is van diepe reflectie en trage en moeilijke vooruitgang, dingen die volgens hem bijna verloren zijn gegaan. "Schrijvers zouden zich moeten onderdompelen in lange periodes van observatie om literatuur te scheppen die de tijd verlicht, die licht werpt op verleden en toekomst, als een aandenken of als een waarschuwing. Literatuur kan niet veel tegen grote rampen of oorlogen doen, maar het kan een troost bieden, of een evenwichtspunt." (Foto: Manguel in zijn bibliotheek 'Le Presbytère' door Philippe Matsas)

Tags: Polemiek, Uitgeverijen, Bibliofilie
Geplaatst door Hans Cottyn op 08-09-2010
Verwante berichten
Reacties

Daar ben ik mee eens. Het boek is een massaproduct geworden. De strijd tegen het e-boek is hier een voorbeeld van. Door de komst van het digitale boek zien de uitgevers hun winsten slinken. Zij geven geen zier om het milieu en laten liever nog een bos kappen om hun junk uit te geven. Miljoenen papieren boeken worden niet verkocht ieder jaar. Het internet is een zegen voor aspirant schrijvers. Hier kunnen ze hun ei kwijt en worden beoordeeld door de lezer. De grote uitgeef concerns drukken alleen nog bestsellers. Alleen kleine bedrijven doen nog de moeite om nieuw talent te ontdekken. We leven in een consumptie wereld en niemand kan er onderuit. Ook de literatuur niet!

geplaatst door Dunya op vrijdag 10 september 2010 om 09u16
Geef uw mening