Origineel manuscript Federico García Lorca teruggevonden

Het verloren gewaande manuscript van een gedicht van Federico García Lorca(1898-1936) is per toeval teruggevonden in de Library of Congress, zo meldt onder meer Latin American Herald Tribune. De Spaanse dichter schreef het gedicht 'New York Oficina y Denuncia' tijdens een verblijf in New York in de jaren 1929 en 1930. Het is een van de gedichten in de postuum gepubliceerde bundel 'Poeta en Nueva York'. Het origineel wijkt in belangrijke mate af van de versie die uiteindelijk in 1940 werd gepubliceerd, aldus professor Christopher Maurer van de Boston University, die de ontdekking deed. De getypte versie staat vol doorhalingen en correcties met potlood in de hand van de dichter.

Maurer werkt momenteel aan een boek waarin hij García Lorca's reis naar de Verenigde Staten en Cuba evoceert. Hij vond de naam van de dichter terug in een muziekcatalogus van de Library of Congress en ontdekte daar het verloren geachte gedicht. Musicoloog Hans Moldenhauer, die het ooit op een veiling in New York kocht, schonk het gedicht samen met vele partituren aan de Library of Congress, waar het aldus uit het zicht verdween. Maurer kondigt aan dat het boek over García Lorca, dat hij samen met Andrew Anderson schrijft, ook andere niet-gepubliceerde brieven en geschriften zal bevatten. De reis naar New York had een grote impact op de dichter, volgens Maurer. "García Lorca wist tot dan niet wat een stedelijke samenleving was met een veelvoud aan religies en rassen. Het gaf hem een nieuwe kijk op de moderniteit. In Granada noch in Madrid had hij zoiets meegemaakt." Het boek verschijnt allicht in de zomer van 2011, bij de officiële opening van het nieuwe Centro García Lorca in Granada. (Foto: García Lorca voor een huis in de Catskill Mountains, New York)

Tags: Poëzie, Spaanse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 10-01-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening