Peter Holvoet-Hanssen zet eerste stadsdichtersbal op poten

De Antwerpse stadsdichter en troubadour Peter Holvoet-Hanssen lanceert zaterdag zijn  eerste Stadsdichtersbal, wat het begin van een jaarlijkse Antwerpse traditie moet worden. In De Roma te Borgerhout nodigt hij een aantal Antwerpse gasten uit en klimt hij zelf ook achter de draaitafels. Het bal begint al in de foyer met draaiorgelman François Pfoto Bert Noblefaff. Les Musicaux warmen de zaal op en het feest barst los met Eddy et les Vedettes. Speciale gasten zijn Guido Belcanto, Will Ferdy en Jos 'Smos' Hermans. "Poëziepilaarbijters zullen dit bal heiligschennis vinden, maar het is feest. Ik laat het vinyl uit mijn verleden ruisen als de zee, er komt een draaiorgel en Eddy et les Vedettes nodigen ten dans. Mijn doel is duidelijk: ook mensen die normaal slechts voor de Vogeltjesdans rechtspringen op Iggy Pop te laten dansen." Volgens Holvoet-Hanssen betekent het stadsdichtersbal ook "een psychologisch keerpunt": "Het is het officiële afscheid van een jaar waarin ik fysiek alomtegenwoordig was. In mijn tweede jaar als stadsdichter verdwijn ik achter de gedichten. Want ik zie dat mijn voordracht te veel de aandacht trekt en afleidt van de poëzie zelf."

Holvoet-Hanssen, die een tijdje buiten strijd was met een longontsteking, gaat dit jaar ook hulde brengen aan "markante oudstrijders in de poëzie", zoals de 87-jarige Adriaan de Roover. "Er moet nog meer experiment komen. Met 600 leerlingen ben ik verder bezig aan een gedicht, waarin geen enkel woord van mezelf staat. Ja, zelfs al ze praten over hun Bickyburger en hun Fanta is dat interessant voor mijn poëzie", zei hij in De Morgen

Holvoet-Hanssen was ook nauw betrokken bij de kortfilm De veer van César, met Pjeroo Roobjee in de hoofdrol die een stadsgedicht vertolkt. "Roobjee heeft me buitengewoon verrast, hij heeft zich gegeven met de intensiteit en ernst van Joy Division!", aldus Holvoet-Hanssen. De veer van César, van schilder-cineast Oscar Spierenburg met animatie van Minske van Wijk, gaat in première op 30 mei, in de Roma. (foto: Peter Holvoet-Hanssen, Moussem vzw)

Tags: Literaire evenementen, Poëzie
Geplaatst door Dirk Leyman op 14-01-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening