Papierman(d) - aflevering 109

De vertrouwde rubriek met aangespoeld (kleiner) nieuwsgrut uit de voorbije week:

°°De complete presidentiële bibliotheek van J.F. Kennedy komt online, zie BBC News.

°°The secret stories of book inscriptions, zie The Guardian.

°°Dichter Maarten Inghels over zijn generatie in een opiniebijdrage in De Morgen: 'De grote clash ligt nog voor ons'.

En: Geert van Istendael neemt afscheid als voorzitter van PEN Vlaanderen: 'Het woord, een staatsgevaarlijk wapen'.

°°De Nederlandse uitgever Peter van der Velden is deze week overleden, zie het Brabants Dagblad. Hij gaf een tijdlang onder meer boeken uit van Willem Frederik Hermans, Willem Elsschot en Hugo Claus, terwijl auteurs als Jan Siebelink en Hans Dorresteijn bij Van der Velden debuteerden.

°°De Nederlandse Koninklijke Bibliotheek gaat in samenwerking met het Britse ProQuest het grootste deel van haar zogenaamde Bijzondere Collecties, werken daterend voor 1700, digitaliseren. ProQuest sloot eerder gelijkaardige akkoorden af met de Deense Koninklijke Bibliotheek in Kopenhagen en Biblioteca Nazionale Centrale di Firenze. Topstukken zoals de Delftse Bijbel, werken gedrukt door Christopher Plantijn en de atlassen van Gerardus Mercator komen dus binnenkort online.

°°De Else Otten Ubersetzerpreis, een tweejaarlijkse prijs voor de beste vertaling uit het Nederlands in het Duits gaat naar de vertaler Andreas Ecke voor zijn vertaling van Boven is het stil van Gerbrand Bakker. Van Boven is het stil, waarmee Gerbrand Bakker de IMPAC prijs won, verschenen intussen vertalingen in het Engels, Duits, Frans, Italiaans, Chinees, Fins, Ests, Deens, Noors en Grieks.

°°De CCS Crone Prijs, de literatuurprijs van de stad Utrecht, is toegekend aan de op 21 november 2010 overleden schrijver, dichter en theoloog Willem Barnard. De jury omschrijft zijn werk als onmiskenbaar modern, al deed de auteur, die schreef onder het pseudoniem Guillaume van der Graft niet aan de literaire mode mee. De Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen reikt de prijs op 2 februari uit aan Benno Barnard, de zoon van Willem Barnard.

°°De verkoop van e-books in Nederland is verdrievoudigd, meldt NRC-Handelsblad.

°°Arnold Heumakers in NRC over het verzamelde non-fictiewerk van Harry Mulisch: 'Het wereldprobleem, weerspiegeld in een stuiter'.

°°Jeroen Brouwers schreef in het nieuwe nummer van De Brakke Hond in zijn dagboekjournaal Restletsels drie zinnetjes over de afschaffing van de Taalunie (wat hij al eerder betoogde in Sisyphus' bakens) en hup, dat zorgde voor enige deining, zie De Contrabas.

°°Het Geheime Landgoed van Gerard Reve, je kunt er blijkbaar zomaar binnendringen, zie het Literatuurlog.

°°Mama Tandoori van Ernest van der Kwast krijgt een Italiaanse vertaling, zie Het Parool.

°°Toneelgroep De Roovers laat zich voor Onvoltooid verleden tijd inspireren door de waargebeurde verzamelde verhalen van Paul Auster in Ik dacht: mijn vader is God. Beluister dit gesprek via Radio 1.

°°De nieuwe roman van Christine Angot is verschenen, Les Petits, zie L'Express: La famille, selon Angot. Zie ook Le Monde:

Les romanciers ont-il tous les droits?

°°Polemiek omtrent de roman van Alexandre Jardin: oom Gabriel Jardin weerlegt de beschuldigingen van collaboratie aan vader en grootvader Jean Jardin tijdens de Tweede Wereldoorlog, zie eveneens L'Express.

°°Jamaica krijgt een Ian Fleming-luchthaven, zie The Washington Examiner.

°°De weduwe van Stieg Larsson, Eva Gabrielsson, ziet het wel zitten om het vierde deel van de Millennium-reeks af te werken, zie De Morgen en The Guardian. Maar zoals bekend zijn er grote juridische belemmeringen.

°°Edmund White en zijn top-10 van beste New York-boeken in The Guardian.

°°Maar toch zou Washington de meest literaire stad van de VS zijn, zie USA Today.

°°En de roman van Tatiana de Rosnay Haar naam was Sarah, over een meisje van tien dat tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt gedeporteerd, is een miljoen keer verkocht. (foto 1: André Kertesz, foto 2: Afghanistan)

Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening