Hoorn des overvloeds op Gedichtendag

Komende donderdag is het Gedichtendag.De jaarlijkse hoogdag van de poëzie,ditmaal rond het thema Nacht, stort ook nu weer een karrenvracht aan activiteiten over ons uit met de uitreiking van de grote poëzieprijzen, de publicatie van een gedichtendagbundel en het Gedichtendagessay als ijkpunten. We zetten de meest in het oog springende activiteiten op een rij.

°Op Gedichtendag wordt traditioneel de Herman de Coninckprijs uitgereikt, in de Antwerpse Arenbergschouwburg. Op die slotshow van Gedichtendag, met de jazzmusici Alano Gruarin, Jack van Poll, Ewout Pierreux en Jef Neve aan de vleugelpiano's treden de genomineerde dichters Johan de Boose, Marleen De Crée, Stefan Hertmans, Marc Tritsmans en Joke van Leeuwen op. Naast de bekendmaking van de beste bundel krijgt één van hen ook de Publieksprijs voor het beste gedicht uitgereikt, dit gedicht kan op gedichtendag in postervorm in de Vlaamse boekhandels worden meegegritst. Ook het beste poëziedebuut wordt er bekendgemaakt.

°Ook de belangrijkste poëzieprijs van de lage landen, de VSB poëzieprijs, haakt dit jaar zijn wagonnetje aan bij de Gedichtendag en wordt voor het eerst in zijn bestaan in januari uitgereikt. Op woensdagavond 26 januari krijgen Armando, Paul Bogaert, Eva Cox, Kreek Daey Ouwens en Henk van der Waal in het Utrechtse stadhuis te horen wie van hen met de prijs onderscheiden wordt. Naast een bedrag van 25.000 euro wordt de winnaar ook opgenomen in de programmatie van Poetry International, in juni te Rotterdam.

°Het prijzencircus wordt vol gemaakt door de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd die onder voorzitterschap van Gerrit Komrij eveneens op woensdagavond de winnaar prijs geeft van de wedstrijd waarvoor bijna 2.300 deelnemers samen 9869 gedichten inzonden. De redactie van het poëzietijdschrift Awater begeleidde de jurering die ook nu in een boekuitgave De 100 beste gedichten resulteert.
°Op uitnodiging van Poetry International en Stichting Lezen Vlaanderen levert Remco Campert dit jaar de Gedichtendagbundel. De bundel getiteld Een oud geluid, met zo'n 10 nieuwe gedichten kan vanaf gedichtendag voor 2,50 aangeschaft worden in de boekhandel, het gedicht Forgotten Fields uit de bundel is als officiële gedichtenpostkaart in de openbare bibliotheken te verkrijgen.

°Voor het Gedichtendagessay dan weer, een initiatief van het Vlaams Fonds voor de Letteren in samenwerking met het Poëziecentrum, werd dit jaar Jan Lauwereyns (foto) aangezocht. Die onderzoekt in De smaak van het geluid van het hart wat poëzie voor hem betekent. Het essay wordt op woensdagavond in het Gentse Poëziecentrum voorgesteld, in aanwezigheid van de auteur die voor de gelegenheid vanuit Japan waar hij als neurobioloog wetenschappelijk onderzoek verricht, overkomt en is eveneens voor 2,50 euro te koop.

°En Gedichtendag is ook een uitgelezen moment tot een vooruitblik naar de Nacht van de Poëzie, die Guido Lauwaert en vooral Michaël Vandebril op 2 april in de Gentse Vooruit in elkaar boksen. Zij presenteren op donderdagnamiddag in de Gentse Stedelijke Openbare Bibliotheek het programma van de poëziemarathon en pakken er ook uit met de winnaar van de wedstrijd Boekgedichten die in de aanloop naar de nacht werd opgezet.

°Voor alle andere activiteiten, waaronder een herneming van De Europese Grondwet in Verzen te Leuven, een opvoering van De Bankroet Jazz te Antwerpen en een hommage aan Marcel van Maele te Oostende verwijzen we naar de Gedichtendag site die alle activiteiten netjes oplijst.

Tags: Poëzie, Literaire evenementen
Geplaatst door Johan Eeckhout op 24-01-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening