Herman De Coninckprijs voor Marc Tritsmans

Organisator Boek.be heeft vandaag de laureaten bekendgemaakt van de Herman De Coninckprijzen. De winnaar in de categorie 'beste dichtbundel' is Marc Tritsmans met Studie van de schaduw. Hij wint 6000 euro. De jury was te spreken over zijn behandeling van "het detail, de anekdote, de toevallige ontmoeting. Tritsmans verwoordt het allemaal op een toegankelijke en eenvoudige manier. Zo is deze poëzie voor de lezer 'bruikbaar': herkenbaar en toch verrassend, troostend maar niet tranerig." Vooraf gold Stefan Hertmans nochtans als de uitgesproken favoriet.
De winnaar van de 1000 euro in de categorie 'beste debuut' is Annemarie Estor met Vuurdoorn me. De jury prees het plezier in taal dat ze met de lezer deelt. "Het is goed toeven in de poëzie van Annemarie Estor: je bent er meestal met twee en de koude werkelijkheid is veraf. Een speels en verrassend debuut, dat verwachtingen schept."
Marc Tritsmans triomfeerde ook in de derde categorie, 'Beste gedicht', met 'Uitgesproken' (uit de winnende bundel Studie van de schaduw). Dit gedicht wordt op een poster gedrukt en morgen verspreid tijdens Gedichtendag. Dan vindt ook de feestelijke prijsuitreiking plaats. Vorig jaar ging de Herman De Coninckprijs voor beste dichtbundel naar Paul Bogaert.

Tags: Literaire prijzen, Poëzie
Geplaatst door Dirk Leyman op 25-01-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening