Huldeblijk voor Louis-Ferdinand Céline zorgt voor polemiek

De Franse schrijver Louis-Ferdinand Céline (1894-1961) blijft heftige sentimenten oproepen. Toen vorige week bleek dat de auteur van Voyage au bout de la nuit en Mort à crédit, een plaats kreeg op de officiële lijst van Franse nationale huldigingen in 2011, gingen nogal wat Joodse organisaties aan het steigeren. Dat de Franse Republiek Céline, met een paar heftige antisemitische pamfletten op zijn conto, voor zijn vijftigste sterfdag een huldeblijk zou bezorgen, was een brug te ver. Serge Klarsfeld van de Association des fils et filles de déportés juifs de France (FFDJF) noemde het "ondenkbaar" dat Céline officieel zou herdacht worden, hij "die tijdens de Bezetting opriep om Joden te deporteren". De invloedrijke Klarsfeld dreigde ermee ook Sarkozy over de zaak te consulteren.

Aanvankelijk zag het er niet naar uit dat de lijst zou worden bijgestuurd. In Le Monde verdedigde Henri Godart, die het fragment over Céline schreef in de lijst met Célebrations Nationales, het gevoelige aspect van de demarche. Maar hij benadrukte wel de artistieke waarde van zijn werk.

Na enig denkwerk en het herlezen van Célines antisemitisch schotschrift Bagatelles pour un massacre (1937) kwam Cultuurminister Frédéric Mitterand terug op de beslissing en schrapte hij Céline van de lijst. "Een tuil leggen aan de voeten van Céline in naam van de Republiek, dat is onmogelijk", aldus een ootmoedige Mitterand. Klarsfeld dankte Mitterand voor de moedige beslissing.

 

Tags: Franse literatuur, Polemiek
Geplaatst door Dirk Leyman op 25-01-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening